Kanada tartományában dekriminalizálják a kis mennyiségű heroin és kokain birtoklását

külföld
2023 január 31., 05:30
comments 7

A kanadai Brit Kolumbia az ország első tartománya, ahol a kemény drogok kis mennyiségű birtoklásának dekriminalizáiójával kísérleteznek. Mint a BBC írja, keddtől nem számít bűncselekménynek, ha valaki maximum 2,5 gramm kokaint, heroint, morfiumot, fentanylt vagy metamfetamint birtokol.

A kísérlet három éven át tart majd, a szövetségi kormány jóváhagyásával. Hasonlót a közelben fekvő amerikai államban, Oregonban is bevezettek 2020-ban.

A kísérletben érintett kábítószerek továbbra is illegálisak maradnak, de a jövőben azokat a felnőtt embereket, akiknél e kábítószerekből összesen maximum 2,5 grammot találnak (azaz nem típusonként ennyit), nem tartóztatják le, és sem vádemelés, sem a drogok elkobzása nem vár rájuk, ellenben tájékoztatni fogják őket az elérhető egészségügyi szolgáltatásokról és egyéb segítségekről.

A mentális egészséggel és függőségekkel foglalkozó szövetségi miniszter, Carolyn Bennett hétfőn monumentális fordulatnak nevezte a kísérletet, mert végre olyan drogpolitikája lesz a tartománynak, ami a további kriminalizáció helyett a bizalomra és támogatásra építő egészségügyi és szociális ellátásokra fókuszál majd. 2016 óta legalább 10 ezer ember halt meg a tartományban túladagolás miatt, és a hatóságok abban bíznak, hogy a dekriminalizáció hatására többen mernek majd segítségért fordulni.

A tartományban és legnagyobb városában, Vancouverben több ezer rendőr vett részt tréningeken, hogy felkészítsék őket a változásokra. A program január 31-én indul, és a tervek szerint 2026 év elejéig tart, hacsak a szövetségi kormány közben meg nem gondolja magát.

A kábítószerek értékesítése továbbra is illegális marad, ahogy tilos lesz drogot birtokolni iskolák és óvodák területén, illetve a repülőtereken.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.