Az oroszok valami nagy dologra készülnek

külföld
2023 február 01., 15:05
comments 20

Hetek óta arról pusmognak az ukrán katonai felderítők és a nyugati elemzők, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök februárban vagy márciusban döntő stratégiai lépésre szánhatja el magát. A szokás szerint homályos katonai fogalom jelen esetben egy, a 2022. tél végihez fogható léptékű inváziót takar, mostanra ugyanis megkaphatták az ősszel mozgósítottak a minimális alapkiképzést, amely nélkül érdemben csak ágyútölteléknek lehetne használni őket.

Ukrán katonák 60 milliméteres aknavetőt igazgatnak a donyecki fronton 2023. január 31-én.
photo_camera Ukrán katonák 60 milliméteres aknavetőt igazgatnak a donecki fronton 2023. január 31-én Fotó: YASUYOSHI CHIBA/AFP

Az elmúlt napokban több jele is volt annak, hogy az orosz haderő valóban nagy dobásra készül. Egyrészt az augusztus óta ostromolt Bahmutnál, amely november-decemberben a front legforróbb szakasza volt, ám ahol december végére az embertelenül nagy veszteségek miatt kimerülni látszott az orosz offenzíva, a Wagner zsoldoshadsereg kivéreztetett alakulatait reguláris erőkkel erősítették meg, és január végén új lendületet véve nekikezdtek az erődszerűen megerősített város bekerítésének. Alakulataik délkeleti irányból igyekeznek elvágni a főutat, amely egyben a legfőbb utánpótlási vonala a védőknek.

Ezzel párhuzamosan a front többi szakaszán is mozgolódni kezdtek. Luhanszk megye határán, ahova az ukránok kétlépcsős harkivi ellentámadásukkal szorították vissza a megszállót szeptember-októberben, a Kraszna folyó természetes védvonalát kihasználva megerősítették védelmüket, és nagy erőket mozgósítottak, elég nagyokat ahhoz, hogy akár támadó műveleteket is indíthassanak, fenyegetve Doneck megye északkeleti részét is.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.