Sokkal több tankot küldenek Ukrajnának a németek, mint azt korábban gondolták

külföld
2023 február 03., 13:51
comments 22

Németország, bár hosszasan vonakodott attól, hogy tankokat küldjön Ukrajnának, vagy egyáltalán hozzájáruljon, hogy más országok - mint Spanyolország vagy Lengyelország - küldjenek a saját készleteikből, mert ehhez az eredeti exportőr, Németország kormányának engedélye kellett volna, most váratlanul sok tankot ajánlott fel az Oroszország ellen honvédő háborút folytató ukrán hadseregnek.

Lezsírozott Leopard 1-es nehézpáncélosok a belga OIP Land Systems fegyverkereskedő cég tournais-i raktárában. A képen az OIP vezérigazgatója, Freddy Versluys egyensúlyozik, ő januárban kért engedélyt a vallon és a német kormánytól, hogy exportálhassa páncélosait Ukrajnába.
photo_camera Lezsírozott Leopard 1-es nehézpáncélosok a belga OIP Land Systems fegyverkereskedő cég tournais-i raktárában, A képen az OIP vezérigazgatója, Freddy Versluys egyensúlyozik, ő januárban kért engedélyt a vallon és a német kormánytól, hogy exportálhassa páncélosait Ukrajnába. Fotó: Yves Herman/Reuters

Németország január végén járult hozzá a Leopard 2-esek exportjához, és maga is felajánlott 14 darab újabb, A6-os szériaszámú páncélost is. A Leopard 2-es sorozat legmodernebb darabjai az A7+ sorozathoz tartoznak, a Magyar Honvédség az A4-es szériából szerzett be eddig 12-őt, és tervez beszerezni összesen 40 darabot.

A német kormány szóvivőjének pénteki bejelentése szerint a korábban felajánlott modern páncélosok mellett most további 88 darab Leopard 1-es harckocsit is szállítanának. A Leopard 1-eseket a hatvanas években állították rendszerbe - a Leopard 2 A4-esek 1979 óta szolgálnak.

A kormányszóvivő bejelentéséről beszámoló Süddeutsche Zeitung megjegyzése szerint a zárolt készletekből kivett Leopard 1-esek némi felújításra szorulnak, mielőtt átadhatnák őket az ukrán hadseregnek. A német kormány illetékesei egyelőre hivatalosan nem erősítették meg, hogy pontosan hány darabot fognak küldeni ezekből. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.