Több mint ötvenezren több mint 800 millió forintot ajánlottak fel Iványi Gábor gyülekezetének

belföld
2023 február 03., 16:50
comments 1

815 millió forint futott be Iványi Gábor egyháza, a Magyarországi Evangéliumi Testvérgyülekezet (MET) bankszámlájára január 31-én a tavalyi 1 százalékos felajánlásokból, írja közleményében a MET. Mint írták, 51813 adófizető ajánlotta fel adója 1 százalékát a gyülekezetnek.

Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség metodista egyház vezető lelkésze 2022. február 13-án, gyülekezete budapesti temploma előtt.
photo_camera Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség metodista egyház vezető lelkésze 2022. február 13-án, gyülekezete budapesti temploma előtt. Fotó: PETER KOHALMI/AFP

Iványi Gábor lelkész gyülekezetét az állam éveken át nem ismerte el egyházként - pedig annak idején Iványi Gábor keresztelte meg Orbán Viktor két legnagyobb gyermekét, Ráchelt és Gáspárt is. Ennek következtében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2012-ben még a technikai számukat is elvette, így 2021-ig az adózók fel se tudták ajánlani 1 százalékukat az egyháznak.

A MET 2022-ben jogerős bírósági határozattal megszerezte a bejegyzett egyházi státuszt, ám a döntést a Fővárosi Főügyészség a mai napig vitatja és a Kúrián meg is támadta.

A most befutott felajánlásokból a MET részben rendezni tudja az egyházi státusza megvonása miatt kialakult nehéz pénzügyi helyzete idején beszállítóival szemben felhalmozott tartozásait, akiknek közleményükben külön meg is köszönték eddig tanúsított türelmüket.

"Örömünk azonban továbbra sem teljes, mivel az állam velünk szemben, egyházi státuszunk évtizedes rendezetlensége miatt fennálló tartozása jelentősen meghaladja a most rendelkezésünkre bocsátott összeget és kárunk megtérítésére egyelőre semmilyen szándék nem mutatkozik" - írták. 2016-202 között például nem juthattak hozzá az egyházi támogatásokhoz, amely az idén kapott összeg alapján akár négymilliárd forintot is elérhetett volna. "A többi egyházi kiegészítő támogatással együtt kárunk kb. 14 milliárd forintot tesz ki" - írták. Ha ezt a pénzt megkapnák, minden fennálló tartozásukat rendezni tudnák

Semjén Zsoltnak, a miniszterelnök általános helyettesének, aki az egyházakkal való kapcsolattartás koordinációjáért is felel, pedig azt rótták fel, hogy egy éve nem válaszol a közösségi célok érdekében történő együttműködésről szóló megállapodás megkötését kezdeményező levelükre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.