Alkoholtilalmat vezetnek be Ausztrália több őslakos közösségében

külföld
2023 február 07., 09:00

Ismét alkoholtilalmat vezetnek be több, az ausztráliai Északi Területeken élő őslakos közösségben, miután nőtt a bűnözési ráta. Ausztrália miniszterelnöke, Anthony Albanese bejelentése szerint a tilalom Alice Springs városának közösségeit és a környék őslakosok lakta kisebb településeit érinti.

Az MTI szemléje szerint a rendelkezés alól a közösségek akkor kérhetnek felmentést, ha tagjaik legalább 60 százaléka egyetért a kérelemmel, és emellett be tudnak mutatni olyan tervet, amely az alkoholfogyasztás megfékezésére irányul.

A korábbi tilalom tavaly júliusban járt le, egyes területeken akkor lett először legális az alkoholfogyasztás tizenöt év után. A tilalom lejárta után jelentősen növekedett az erőszakos bűncselekmények száma.

A parlamentben elmondott beszédében Albanese úgy fogalmazott, sem a jelenlegi, sem az előző kormány nem készült fel elég alaposan a tilalom lejárta utáni időszakra. Ehhez hozzátette, hogy szerinte Alice Springsben nemcsak az alkohol okoz problémát, mert itt „többgenerációs problémáról, foglalkoztatási és tanulási lehetőségek, valamint a közösségi szolgáltatások hiányáról van szó”.

Bejelentése szerint a kormány 250 millió ausztrál dollárt, vagyis közel 64 milliárd forintot ad a térségnek, hogy „jobb, biztonságosabb” legyen a jövőjük.