Az anglikán egyház megfontolja, hogy helyettesítsék-e semleges nemű szavakkal a hímnemű Istent

egyház
2023 február 08., 13:43

Miután számos pap engedélyt kért arra, hogy semleges nemű szóval helyettesíthesse az angolban a „he” hímnemű névmással emlegetett Istent, az anglikán egyház tavasszal felállít egy új bizottságot, ami megvitatja ezt a kérdést. Michael Ipgrave, Lichfield püspöke és az ügyért felelős liturgikus bizottság alelnöke elmondta, hogy az egyház „több éve vizsgálja az Istennel kapcsolatos nemek szerinti nyelvhasználatot”. Bármilyen változtatást csak egy teljes zsinati eljárással lehetne jóváhagyatni.

Sarah Mullally, London első női püspöke beiktatási miséjén 2018-ban
photo_camera Sarah Mullally, London első női püspöke beiktatási miséjén 2018-ban Fotó: YUI MOK/AFP

Egyelőre nem tudni, hogy mivel helyettesítenék például az „atyánk” szót a Miatyánkban. Konzervatívabb anglikán papok szerint Isten gendersemlegessé tétele egyet jelentene azzal, hogy az egyház feladja a saját tanait.

Az anglikán egyház szóvivője azt mondta: „A kérdés nem újdonság. A keresztények ősidők óta elismerik, hogy Isten se nem férfi, se nem nő, de Isten megszólításának és leírásának a Szentírásban olvasható változatos módjai nem mindig jelennek meg az istentiszteletünkben.” Ugyanakkor az anglikán egyház állítása szerint egyáltalán nem tervezi a jelenleg engedélyezett liturgiák eltörlését vagy érdemi felülvizsgálatát, és „ilyen változtatásokat nem lehet végrehajtani kiterjedt szabályozás nélkül.” (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.