Több száz állami és önkormányzati épület kerülhet az egyházakhoz

POLITIKA
2023 február 08., 13:07
comments 43

Hamarosan épületek százai kerülhetnek állami vagy önkormányzati tulajdonból az ország elismert egyházaihoz, egy új törvény értelmében ugyanis olyan épületekre is igényt nyújthatnak be az egyházak, amelyek nem is voltak soha a tulajdonukban.

A Hvg cikke szerint a kormány Semjén Zsolt vezetésével, a Fidesz és a Jobbik képviselőinek támogatásával lényegében újranyitotta az 1991-es kárpótlási törvényt. A 90-es években a kárpótlási folyamat részeként az egyházak visszakérhettek olyan ingatlanokat, amelyeket a kommunista hatalomátvétel után államosítottak.

Az új törvény szerint viszont olyan épületekre is igényt tarthatnak az egyházak, amelyeket korábban nem kértek vissza, mert nem tudták volna őket fenntartani, vagy olyanokat, amelyek nem is voltak soha egyházi tulajdonban. Amennyiben az egyház a kiszemelt ingatlanban hitéleti, szakrális vagy köznevelési feladatot akar ellátni, kérvényezheti, hogy az állam írja rá az épületet.

Az egyházaknak február 28-ig kell leadniuk, mely épületekre tartanak igényt. Amelyikre pedig rámutatnak, azt át kell adni, mérlegelésre nem ad lehetőséget a törvény.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.