Földrengés: 15 ezernél is több halottat találtak csütörtök hajnalra Törökországban és Szíriában

külföld
2023 február 09., 05:31
comments 2

A hivatalos összesítések szerint csütörtökön hajnalra 15 ezer fölé emelkedett a halálos áldozatok és 68 ezer fölé a sebesültek száma Törökországban és Szíriában.

photo_camera Az ötéves Mir Berzan Bagist 73 óta után élve emelik ki a romhalmaz alól. Fotó: SERHAT ZAFER/Anadolu Agency via AFP

A török katasztrófavédelem (AFAD) összesítése szerint az országban 12 391-en haltak meg a 7,8-as erősségű földrengés, illetve az azt követő utómozgások miatt. Ennél pusztítóbbnak csak az 1999-ben bekövetkezett földrengés bizonyult, amely 17 ezer emberéletet követelt. Szíriában 2992 holttestre bukkantak eddig.

Mentőszervezetek arra figyelmeztettek, hogy a valós számok ennél jóval magasabbak lehetnek, a szíriai adatok például feltűnően lassan frissülnek. A WHO becslése szerint a rengések a két országban összesen 23 millió emberre voltak hatással.

A mentést a téli hideg mellett az utórezgésektől való félelem is nehezíti. Hivatalos amerikai adatok szerint eddig 124 négyes vagy annál nagyobb erősségű utórengés volt. Bár ezek ereje és sűrűsége csökken, nem zárhatók még ki az 5-6-os erősségű utórezgések, amik újabb károkat lennének képesek okozni.

A török hatóságok közben megígérték, hogy nemsokára visszakacsolják a Twittert, aminek az elérését korlátozták a rengések után. Erdogan elnök előtte elismerte, hogy követtek el hibákat a mentés során.

Bár sikerült megnyitni a Bab al-Hawa-i szárazföldi határátkelőt Törökország és Szíria között, de az állomás egyik tisztje azt nyilatkozta, hogy nemzetközi segítség szerda estig nem lépte itt át a határt. Érkezett viszont 300 szír áldozat holtteste a szomszéd ország felől.

De akarnak még szinte csodaszerű mentések: a törökországi Kahramanmaras településen 73 óra után sikerült élve kimenteni a romok alól egy ötéves kislányt és a szüleit. A kis Mir Merzan Bagis állapota stabil volt, amikor a családtagjaival együtt kórházba szállították.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.