Nemzetközi segítséget kért a szíriai terrorista a földrengések után

külföld
2023 február 13., 21:56

Sürgős nemzetközi segítséget kért a szíriai Idlíb tartomány megsegítésének érdekében a szíriai lázadók csoportját vezető terrorista - írja a Guardian. „Az ENSZ-nek meg kell értenie, hogy válsághelyzetben segíteni kell” - mondta Ahmed Husszein al-Shara, ismertebb nevén Abu Mohammad al-Dzsoláni, a humanitárius válság közepette, ami már a múlt heti kettős földrengés előtt is kritikus szintet ért el az északnyugati területen.

Dzsolánit az Egyesült Államok 2013-ban nyilvánította hivatalosan is terroristának, miután korábban az al-Nuszra Frontot, az al-Kaida egyik szakadár csoportját vezette. Most a Hayat Tahrir al-Sham (HTS) csoportot vezeti és azt állítja, szakított a múltjával, hogy kapcsolatokat és támogatást szerezzen a külvilágtól.

Dzsoláni azt is kiemelte, hogy a nemzetközi szereplők nem bízhatnak abban, hogy az Aszad-rezsim eljuttatja a segélyeket Északnyugat-Szíriába. „A földrengés első órájától kezdve üzeneteket küldtünk az ENSZ-nek, amiben segélyt kértünk. Sajnos ezek a támogatások nem érkeztek meg a kereső- és mentőcsapatainknak, ahogyan a válság leküzdéséhez szükséges konkrét segély sem.”

photo_camera Abu Mohammad al-Dzsoláni a romok között Fotó: OMAR HAJ KADOUR/AFP

Miközben Washington feloldotta a Damaszkuszba irányuló földrengés-segélyekre vonatkozó szankciókat, a nemzetközi szereplők, az északnyugat-szíriai lázadó közigazgatás és Bassár el-Aszad kormánya között továbbra is politikai harc folyik arról, hogy hogyan tudnák biztosítani, hogy a segélyek biztonságosan eljussanak a súlyosan érintett Aleppó környéki területekre. Egyes nemzetközi szereplők azt javasolták, hogy nyissanak meg újra más átkelőket Észak-Szíriába, például Bab al-Salamot, ami Aleppó tartomány északi részén található és a még mindig a lázadók ellenőrzése alatt álló területekre vezet.

Az ENSZ szóvivője vasárnap azt mondta, hogy az ellenzék által ellenőrzött területen áthaladó segélyeket a HTS is feltartóztatta „engedélyezési problémák” miatt, Washington pedig azt követelte, hogy Aszad kormánya biztosítson azonnali hozzáférést minden humanitárius segélyhez a rezsim által ellenőrzött észak-szíriai területeken. „Minden humanitárius segélynek engedélyezni kell az összes határátkelőn való áthaladást” - közölte vasárnap az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője.

Dzsoláni és más északnyugati vezetők azonban továbbra is ragaszkodnak hozzá, hogy az ENSZ által küldött segélyek nem elegendőek. „A nemzetközi közösségnek részt kell vennie az újjáépítésünkben” - mondta Dzsoláni, bár az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalán túl nem tisztázta, hogy melyik külföldi hatalmak lehetnek hajlandóak együttműködni a HTS-szel.

A földrengés óta eltelt egy hét alatt 52 teherautónyi segély érkezett Északnyugat-Szíriába.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.