Tarolt a lombardiai és laziói helyhatósági választásokon az olasz jobboldal

külföld
2023 február 14., 07:29

Kiemelkedően teljesítettek a parlamenti választások óta első megmérettetésén a szélsőjobboldali olasz kormány pártjai. Giorgia Meloni kormányfő és szövetségesei a két leggazdagabb tartományban, Lombardiában és Lazióban is fölényes győzelmet arattak. Lombardiában a szavazatok több mint 55 százalékát, Lazióban közel a felét szerezték meg.

Francesco Rosso, Lazio új tartományi kormányzója, aki legyőzte a tartományt eddig vezető baloldal jelöltjét, Alessio d'Amatót.
photo_camera Francesco Rocca, Lazio új tartományi kormányzója, aki legyőzte a tartományt eddig vezető baloldal jelöltjét, Alessio d'Amatót. Fotó: RICCARDO FABI/NurPhoto via AFP

"Ez az eredmény konszolidálja a jobboldalt és erősíti a kormány munkáját" - kommentálta az eredményeket a Twitteren Meloni.

A France 24 szerint a magabiztos győzelem értékéből valamennyit levon a rendkívül alacsony részvétel - a két választáson mindössze a jogosultak 40 százaléka vett részt, ilyen kevesen még sose szavaztak önkormányzati választáson ebben a két tartományban. "Nagyon szerencsétlen, hogy ilyen alacsony volt a részvétel. Dolgoznunk kell az intézményekkel szemben megrendült választói bizalom visszaszerzésén" - közölte Fabio Rampelli, Meloni Olasz Testvérek pártjának egyik vezető politikusa.

A választásokon amúgy a jobboldali pártok közül újra Melonié szerepelt a legjobban, Lazióban 33, Lombardiában 26 százalékot szerzett.

Lombardiában amúgy eddig is a jobboldal volt hatalmon, de Lazio a hétfői választásokig baloldali vezetésű volt. De míg a baloldal pártjai, a Demokraták, az Öt Csillag Mozgalom és a Harmadik Pólus kölcsönösen utálják egymást, a jobboldalon nem teljesültek be azok a jóslatok, hogy Meloni megerősödésével koalíciós partnerei eljelentéktelenednek. Mateo Salvini Ligája Lombardiában, a párt bázisán még erősödni is tudott, és Silvio Berlusconi Forza Italiája se omlott össze. (Via France24)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.