link Forrás

Feldolgozatlanul

FILM
február 19., 16:59
comments 22

14 éve történt a magyar történelemben példa nélküli támadássorozat, amikor szélsőségesek egy csoportja hat embert, köztük egy kisgyereket gyilkolt meg csak azért, mert cigány származásúak voltak. Fuchs Máté dokumentumfilmje, a Feldolgozatlanul a Magyarországon 2008–2009-ben elkövetett, romák elleni rasszista gyilkosságsorozat emlékezetével és társadalomba való beágyazottságával foglalkozik.

Szinopszis:

A Feldolgozatlanul című dokumentumfilm a Magyarországon 2008–2009-ben elkövetett, romák elleni rasszista gyilkosságsorozat emlékezetét és társadalomba való beágyazottságát járja körül. Apropóját a Romano Teatro miskolci amatőr színtársulat A gyűlölet mosolya című előadása és annak próbafolyamata adja. Színdarabjuk a hiteles eseménysor fikciós részletekkel ábrázolt feldolgozása. A filmben nem csak a darab alkotói szólalnak meg, hanem szociológusok, írók, televíziósok, újságírók és művészek is, választ keresve azokra a kérdésekre, mik voltak, lehettek a gyűlöletbűncselekmény-sorozat okai, gazdasági, társadalmi és szociológiai háttere? Hogyan képes vagy nem képes feldolgozni a társadalom azt, ami történt és megtörténhetett, és miért lehet szükség arra, hogy az események után akár évtizedekkel később is újabb műalkotások szülessenek róla?

 • Rendező: Fuchs Máté
 • Operatőr: Papp Máté, Vajda Gergely Balázs
 • Vágó: Láng Alexandra
 • Rendező asszisztens: Elek Judit Sára
 • Produkciós asszisztens: Bognár Flóra
 • Helyszíni hang: Bognár Flóra, Elek Judit Sára
 • Fényelés: Salma Levente
 • Hangutómunka: Balogh Péter
 • Zene: Szabó Bálint "Gosheven"
 • Grafika: Ásmány Zoltán
 • Támogatók: Goethe Institute, Freeszfe Egyesület

A film magyarországi társfogalmazója a Kontra, melynek célja a magyar közönség számára eddig nehezen elérhető, társadalmi fókusszal rendelkező magyar és nemzetközi játék- és dokumentumfilmek bemutatása. Az alternatív forgalmazó csapat pop-up vetítéseken, különleges helyszíneken eredeti történeteket visz a közönség elé, a filmeket pedig tematikus kísérőprogramokkal egészíti ki. Fontos társadalmi, emberi jogi és környezeti kérdésekkel foglalkozó filmek vetítéseivel párbeszédre, a szólásszabadság hirdetésére törekszik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.