Egészségügyi államtitkár: A kormány 2026-ra teljesen áthangolja a fekvőbeteg-ellátás és szakellátás finanszírozását

Egészségügy
2023 február 22., 14:23
comments 11

Nagy változásokról beszélt a Magyar Kórházszövetség szerdai konferenciáján Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár, aki közel egy órás előadásában ismertette a kormány egészségügyi terveit. Az államtitkár ígérete szerint véget vetnek az ágyszámfetisizmusnak, a "vattázásnak", és radikálisan csökkentik, hogy mennyi időt kell egy beavatkozás után kórházban töltenie egy betegnek.

Takács Péter szerint a kormány terve az, hogy az egészségügy finanszírozása a valós költségeket tükrözze. Ehhez véget kell vetni a "vattázásnak", vagyis annak, hogy egy beteghez van, ahol 6-7, máshol akár 20 ellátási eseményt is elkönyvelnek a kórházak. Ahhoz, hogy a valós értéken finanszírozza a beavatkozásokat a kormány, teljes körű kódkarbantartásra, ráfordítási adatgyűjtésre és a díjtételek felülvizsgálatára van szükség. Ezek után átláthatóbb lenne, hogy valóban mennyibe kerül egy beavatkozás, és jobban el lehet különíteni, hogy egy kórház külső okok miatt, vagy a vezetés felelőssége miatt kerül nehéz anyagi helyzetbe.

photo_camera Fotó: Lakatos Péter/MTI/MTVA

Azt is elmondta, hogy a jövőben új rendszer szerint számolják majd ki a kórházak finanszírozási kereteit. A jövőben úgy fogják kiszámolni a kórházak finanszírozási kereteit, hogy először is kiszámolják a 10 ezer lakosra jutó finanszírozási mérték országos átlagos értékét egy adott szakmában, ez képezi majd a fejkvóta alapját. A fejkvóta rendszert úgy fejlesztik majd, hogy figyelemmel legyen az ellátandó lakosság korára, nemére, egészségügyi és anyagi helyzetére. Az új finanszírozási rendszer első évében a finanszírozás 20 százalékát lakosságarányosan, 80 százalékát esetarányosan osztják majd el, utána pedig a lakosságarányos rész értéke egyre nő, a második évben már 40-60 százalék lesz az arány, utána pedig igyekszik majd a kormány megtalálni az optimális arányszámot.

Az államtitkár azt mondta, le kell számolni az ágyszám-fetisizmussal, és szeretné megértetni a kórházvezetőkkel és a helyi politikusokkal is, hogy az ágyszámnak nincs köze a finanszírozáshoz. Azt is mondta, hogy ma kormány meg fogja nézni kórházként, hogy hol érdemes aktív felvételes fekvőbeteg ellátást, műtétes szakmákat tartani és hol célszerű mondjuk egy napos sebészeti osztályokat létrehozni.

Az ágyszámok mellett azt is át kell gondolni, mennyi időt kell egy-egy beavatkozás után a kórházban töltenie a betegnek. Takács radikális minimumnap csökkentést ígért, mert míg Magyarországon átlagosan 9,8 napot tartanak egy beteget egy műtét után a kórházban, van olyan uniós tagállam, ahol csak 4-5 napot. (Portfolio, Napi.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.