Malcolm X halála miatt 100 millió dollárra perli családja az FBI-t, a CIA-t és a New York-i rendőrséget

külföld
2023 február 22., 15:11

Február 21-én Malcolm X családja bejelentette, hogy 100 millió dollárra perelnek több állami és kormányszervet - többek közt az FBI-t, a CIA-t és a New York-i rendőrséget - a polgárjogi aktivista halála miatt, azzal a váddal, hogy szerepet játszottak a halálában. A család szerint a hatóságok bizonyítékokat titkoltak el arra vonatkozóan, hogy „összeesküdtek és végrehajtották a Malcolm X meggyilkolására irányuló tervüket”.

Malcolm X polgárjogi aktivista
photo_camera Malcolm X polgárjogi aktivista Fotó: Photo12 via AFP

A Malcolm Little néven született lelkészt és polgárjogi aktivistát 1965 februárjában ugyanezen a napon lőtte le három merénylő a manhattani Audubon Ballroomban, ahol beszédet készült mondani - a bejelentést ugyanezen a helyen tette meg a család. „Szeretnénk, ha apánknak igazságot szolgáltatnának, amit megérdemel", mondta Ilyasah Shabazz, Malcolm X egyik lánya. "Igazságot a körülményekről, amelyek az apánk halálához vezettek, és ez nemcsak a családjának fontos, hanem sok követőjének és csodálójának is, akik felnéznek rá. Reméljük, hogy ez a per választ ad néhány eddig megválaszolatlan kérdésre.”

1966-ban három férfit, akik az „Iszlám nemzete” nevű vallási-politikai szervezethez tartoztak, letartóztattak és elítéltek, kettőjüket azonban 2021-ben felmentették. Kiderült ugyanis, hogy az ügyészség és a bűnüldöző szervek kulcsfontosságú bizonyítékokat tartottak vissza a tárgyalásukon.

Évtizedeke óta elterjedt elmélet, hogy a hatóságoknak köze lehetett Malcolm X meggyilkolásához, de minimum tudtak a tervről és nem avatkoztak közbe. (France24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.