Szétlőtt orosz tankot állítottak a berlini orosz nagykövetség elé az Unter den Lindenen

külföld
2023 február 24., 15:01
comments 21

Egy, a háború első napjaiban Kijev közelében szétlőtt orosz tankot állítottak a berlini orosz nagykövetség épülete elé a háború évfordulóján, írja a Novaja Gazeta. A megemlékezésen egy aktivista arról beszélt, hogy háborús bűnösök ülnek a nagykövetségen, egyikük sem lépett fel a háború ellen.

A tank egy 1985-ös évjáratú T-72-es, Dmitrivkában érte a végzet. A személyzete Oroszország egyik legszegényebb régiójából, Burjátföldről származott. Moszkva előszeretettel küld a háborúba az ország távoli vidékein élő etnikai kisebbségeket. Az Ukrajnában harcoló, rosszul kiképzett és felszerelt burját erők rövid idő alatt elvesztették személyi állományuk és felszerelésük felét.

Olekszij Makajev, Ukrajna berlini nagykövete és a szétlőtt T-72-es
photo_camera Olekszij Makajev, Ukrajna berlini nagykövete és a szétlőtt T-72-es Fotó: CARSTEN KOALL/dpa Picture-Alliance via AFP

A tank kiállításáról egy berlini bíróság 2022 őszén döntött. Ítéletüket azzal indokolták, hogy ez egy olyan véleménynyilvánítás, amely belefér a szólásszabadságba. Berlin egyik kerületének, az egykori Kelet- és Nyugat-Berlin határán fekvő Mittének a vezetése tavaly nyáron elutasította a tank kiállítását, mondván, kegyeletsértő, mert minden bizonnyal emberek lelték benne halálukat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.