Az új cseh elnök már nem hisz a V4-es együttműködésben, Věra Jourová szerint túl korrekt a Bizottság Magyarországgal

POLITIKA
2023 február 27., 09:56
comments 19

Pénteken Prágában az Európai Bizottság alelnöke és az új köztársasági elnök is részt vett azon a vitán, amit az orosz invázió megindulásának egyéves érfordulója alkalmából rendeztek. Az Euractiv beszámolója szerint ezen Věra Jourová arról beszélt, hogy szerinte túlságosan korrektek Magyarországgal szemben, az európai politikusok túl simulékonyak ilyenkor. Szerinte gyakrabban kellene számonkérni Magyarországon a háborúval és Oroszországgal kapcsolatos álláspontját.

Vera Jourová
photo_camera Věra Jourová Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu Agency via AFP

Beszélt arról is, hogy folytatják az ország ellen megindított jogállamisági eljárást, valamint jelenleg is több milliárd euró kifizetését tartják vissza. A vitán részt vett Csehország megválasztott elnöke, Petr Pavel is, aki megkérdőjelezte a V4-es együttműködést, mert szerinte „Magyarország régóta a saját útját járja”.

Petr Pavel
photo_camera Petr Pavel Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

Ha olyan alapvető kérdésekben nem tudunk megegyezni, mint az Oroszországhoz és Ukrajnához való viszony, az alapvető probléma a visegrádi négyek számára” - mondta Pavel, aki szerint ilyen körülmények között kérdéses, hogy Csehország a V4-ben marad-e. Ha nyáron átveszik a csoport vezetését, akkor szerinte ezeket a kérdéseket kellene tisztázniuk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.