Száznál is több halottja lehet a hajóbalesetnek az olasz partoknál

külföld
2023 február 28., 05:31
comments 1

Az olasz hatóságok attól tartanak, hogy száznál is több halottja lehet egy menekülőkkel megpakolt hajó balesetének az olasz partok közelében. Ez idáig legalább 63 holttestet sodort partra a víz, köztük 12 gyermekét. A legkisebb még csak csecsemő volt.

Olasz tűzoltók dolgoznak a crotonei hajótörés túlélőinek és áldozatainak felkutatásán 2023. február 27-én.
photo_camera Olasz tűzoltók dolgoznak a crotonei hajótörés túlélőinek és áldozatainak felkutatásán 2023. február 27-én. Fotó: VALERIA FERRARO/Anadolu Agency via AFP

A hajón úgy kétszázan lehettek, vasárnap tört ketté, miközben Crotone közelében próbált partot érni.

A katasztrófára reagálva Giorgia Meloni olasz kormányfő a migráns hajók rejtett utazásainak megakadályozására szólította fel az EU-t. A most hajótörést szenvedett hajó a katasztrófa előtt néhány nappal Törökországból indult, a fedélzetén Afganisztánból, Pakisztánból, Szomáliából, Szíriából, Irakból és Iránból menekülőkkel. Különösen sokan lehettek köztük a pakisztániak, az ország miniszterelnöke, Sebaz Sarif szerint két tucatnyinál több pakisztáni lehet a halálos áldozatok között.

A tragédia után az olasz parti őrség ez idáig nyolcvan túlélőt mentett ki, illetve mentett meg, mert akadtak köztük, akik önerőből értek partot. Az egyik túlélőt az olasz vámőrség embercsempészet gyanújával előállította.

A túlélők a BBC beszámolója szerint még csak próbálják feldolgozni a traumát. Sokuk szeretteit vesztette el a tragédiában. "Vannak gyerekek, akik az egész családjukat elvesztették. Minden lehetséges segítséget igyekszünk megadni nekik" - nyilatkozta a BBC-nek Sergio Di Dato, az Orvosok Határok Nélkül (Médecins Sans Frontieres, MSF) helyi képviselője. A BBC tudósításában külön is említett egy 16 éves afgán fiút, akinek a 28 éves nővére mellette halt meg a parton, és a fiú még nem szedte össze az erejét, hogy ezt elárulja a szüleinek. De írtak a 43 éves afgán férfiról is, akinek a 14 éves fia túlélte a tragédiát, de nejét és három másik, 13, 9 és 5 éves gyermekét elvesztette.

"Újabb tragédia a partjainknál, újabb emlékeztető arra, hogy a Földközi-tenger tömegsír, több tízezer lélek otthona" - mondta Francesco Creazzo, az SOS Méditerranée civil mentőszervezet egyik tagja. "2013-ban, a lampedusai kis fehér koporsók láttán azt mondtuk, soha többé. Ahogy 2015-ben is, amikor egy kétéves szír kisfiú élettelen testét mosta partra a víz. Most már senki se mondja, hogy soha többé. Legfeljebb azt, hogy ne legyen több útnak induló, de ettől még az emberek útra kelnek, és meg is halnak" - mondta. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.