A keresztény párt megtámadta az iraki alkoholtilalomról szóló törvényt

külföld
2023 március 06., 13:20

Keresztény politikusok próbálják megdönteni az alkohol behozatalát és értékesítését tiltó törvényt Irakban.

A vámtisztek szombaton kaptak parancsot a tilalom érvényre juttatására, miután a múlt hónapban a tiltakozás ellenére is elfogadták a törvényt.

Az iraki parlamentben öt mandátummal rendelkező csoport pert indított, mondván, a törvény meghozatala nem volt demokratikus.

Irakban, a túlnyomórészt muszlim országban rosszallják a nyilvános alkoholfogyasztást, de italboltokban vagy engedéllyel rendelkező bárokban lehet kapni.

Az eredetileg a parlament által 2016-ban elfogadott törvény 25 millió iraki dinár (6 millió forint) bírságot szab ki. Tiltja az alkohol árusítását, behozatalát és előállítását – és csak a múlt hónapban, hét év után lett hivatalos, miután megjelent a közlönyben.

Továbbra sem világos, hogy a törvényt milyen szigorúan lehet betartatni, és hogy az ország szövetségi legfelsőbb bírósága visszavonja-e azt.

A bírósághoz benyújtott fellebbezésükben a Babilon Mozgalom tagjai ragaszkodtak ahhoz, hogy a jogszabály alkotmányellenes, mert figyelmen kívül hagyja a kisebbségek jogait és korlátozza a szabadságot. De ellentmond annak a kormányrendeletnek is, amit alig egy héttel a közlöny február 20-i megjelenése előtt fogadtak el, és a következő négy évre 200 százalékos vámot állapít meg az összes importált alkoholos italra – mondják.

Szarmad Abbász, az iraki fővárosban, Bagdadban dolgozó ingatlanügynök azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy a tilalom csak a feketepiacra kényszerítené az alkoholeladásokat. Elismerte, hogy a muszlim tanítások tiltják az alkoholfogyasztást, „de ezek személyes szabadságjogok, amik gyakorlásától nem tilthatják el az állampolgárokat”.

Az akkori jelentések szerint a törvényt eredetileg Mahmúd al-Hasszán javasolta, mondván, összhangban van Irak 2005-ös alkotmányának 2. cikkével, ami tilt minden olyan jogszabályt, ami az iszlám ellen szól – írta az AP hírügynökség. (BBC)