Elítélték Szél Bernadettet, mert közzétett egy neki címzett rendőrségi dokumentumot, hogy nyomoznak a főispán ellen

POLITIKA
2023 március 08., 07:37

Bűnösnek találta a bíróság Szél Bernadettet rágalmazás vétségében, mert valótlanságot terjesztett a Facebook-oldalán Tarnai Richárd Pest Vármegyei főispánról – ezt a Magyar Nemzet írta meg Tarnai közlésére hivatkozva. Az HVG pedig azt írja, Szélnek gyakorlatilag azért kellett bíróság elé állnia, mert közzétett egy neki címzett rendőrségi dokumentumot.

Szél Bernadett független képviselő felszólal az egyes köznevelést érintő törvények módosításáról szóló javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 8-án.
photo_camera Szél Bernadett Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A cikk szerint Tarnai még kormánymegbízottként konfrontálódott Széllel, miután a politikus feljelentést tett a zsámbéki hulladéklerakót rekultiváló cég ellen, mert a telepet megfigyelő civilek szerint rendszeresen nagy mennyiségű kommunális hulladékot szállítanak be és földelnek el ott kezeletlenül. Bár Szél eredetileg ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, az Érdi Rendőrkapitányság megnevezte az ügy egyik szereplőjét, vagyis Tarnait.

A rendőrség aztán átadta az ügyet a Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségnek, azt azonban hozzátették, hogy az ügyben hivatali vesztegetés bűntett gyanúja, valamint Dr. Tarnai Richárd Pest Megyei Kormánymegbízott vonatkozásában felmerülő hivatali vesztegetés elfogadása bűntett gyanúja miatt nyomoznak. Ezt a határozatot osztotta meg Facebook-oldalán Szél Bernadett. A Pest megyei rendőr-főkapitányság pedig ezután adott ki közleményt arról, hogy az érdi rendőrség közleménye félreérthető, mert „a rendőrségnek nincs tudomása, illetve az eddig elvégzett nyomozati cselekmények során sem nyert megállapítást olyan körülmény vagy adat, amely a névtelen bejelentésben szereplő állításokat alátámasztaná.”

Szél az ügyben a HVG-nek annyit mondott, álláspontja egybevág azzal, amit Hadházy Ákos írt Facebook-bejegyzésében, miszerint azért kellett bíróság elé állnia, mert közzétett egy neki címzett rendőrségi dokumentumot. Hadházy szerint koncepciós eljárásokban próbálják Szélt ellehetetleníteni, aki az eljárás során a nyomozati anyagokba sem tekinthetett bele.