45 évet töltött a siralomházban egy japán férfi, most újratárgyalhatják az ügyét

bűnügy
2023 március 13., 13:48

A 87 éves Iwao Hakamadát 1968-ban ítélték halálra, négy ember meggyilkolásának vádjával. A bíróság szerint a férfi 1966-ban kirabolta és megölte főnökét, annak feleségét és két tinédzser gyermekét. Az áldozatokat halálra késelték a saját otthonukban.

A férfi először beismerte a gyilkosságokat, később azonban visszavonta vallomását, a bíróság előtt pedig ártatlanként hivatkozott magára.

Hakamada az ítélet után világrekordot jelentő 45 évet töltött a siralomházban, viszont 2014-ben új bizonyítékok merültek fel az ügyében. Felmerült, hogy az ügy eredeti nyomozói manipulálhatták a bizonyítékokat, ugyanis a helyszínen talált vérnyomok DNS-vizsgálata után kiderült, hogy azok nem egyeznek a férfiével.

Hakamadát ezután átmenetileg szabadon engedték humanitárius okokból, és az ügy újratárgyalását rendelték el. A fellebbviteli bíróság azonban négy évvel később megváltoztatta ezt a határozatot, így az ügy a legfelsőbb bíróságra került, mely 2020-ban visszaküldte azt megfontolásra.

A fellebbviteli bíróság most jutott a megfontolás végére, melynek eredményeképpen az ügy újratárgyalását rendelte el.

Iwao Hakamada és testvére 2019-ben
photo_camera Iwao Hakamada és testvére 2019-ben Fotó: KAZUHIRO NOGI/AFP

Japán azon kevés fejlett államok közé tartozik, ahol még mindig létezik halálbüntetés. Az ázsiai országot rendszeresen kritizálják emberi jogi szervezetek, amiért titkos módon hajtja végre a kivégzéseket.

Az elítéltek csak kivégzésük reggelén tudják meg, hogy aznap hajtják végre az ítéletüket. Hozzátartozóik pedig csak azután értesülnek erről, amikor már kivégezték őket.

A halálbüntetés-ellenes csoportok üdvözölték a japán bíróság döntését. Szerintük sérült a férfi igazságos eljáráshoz fűződő joga, mert vitatott bizonyítékok alapján ítélték el.

(via The Guardian)