Újabb amerikai bank csődölt be vasárnap, a kormányzat rendkívüli bankválságellenes lépéseket jelentett be

gazdaság
2023 március 13., 06:17

A 16. legnagyobb amerikai pénzintézet, a Silicon Valley Bank szombati összeomlása után vasárnap a New York-i Signature Bank is bedőlt. Vagyis az amerikai gazdaságtörténet második legnagyobb bankcsődje után egy nappal jött a harmadik legnagyobb.

Az amerikai kormány ezért vasárnap beavatkozott, hogy pár gyors lépéssel meg tudja előzni a komolyabb bankválságot.

Hogy elejét vegyéj a betétesek rohamainak, bejelentették például, hogy hétfőn mindkét bank betétesei összeghatár nélkül hozzáférhetnek a pénzükhöz, a 250 ezer dolláros limit felett is. (Az amerikai szövetségi betétbiztosítási szervezet, a Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC) ugyanis alapértelmezetten csak a 250 ezer dollár alatti betéttel rendelkező ügyfelek részére téríti meg a veszteséget, ha egy bank tönkremenne.)

Ezzel párhuzamosan bejelentették, hogy különleges, 25 milliárd dolláros hitelkeretet nyitottak meg az amerikai bankoknak, hogy azok friss készpénzhez juthassanak az ügyfelek kifizetéséhez anélkül, hogy gyorsan, veszteséggel kelljen eladniuk államkötvényeket. A bankmentő akció részeként mostantól a jegybank szerepét betöltő FED-től vehetnek fel gyorshitelt ilyen célra. A lépés értelme, hogy megőrizzék az ügyfelek bizalmát abban, hogy bármikor hozzájuthatnak a bankbetétjeikhez.

A szombaton becsődölt Silicon Valley Bank ügyfelei elsősorban vállalkozások – főként technológiai cégek, kockázati tőkebefektető társaságok és prémium borászatok – voltak, illetve tehetős magánszemélyek a technológiai iparág világából.

A vasárnap elhasalt New York-i Signature Bankot “az amerikai gazdaság megvédése és a bankrendszerbe vetett közbizalom megőrzése végett” vonták az FDIC ellenőrzése alá - állt a vasárnap kiadott FED-közleményben. Ahogy az amerikai pénzügyminisztérium egyik vezetője fogalmazott,

a továbbgyűrűző bankpánikot próbálják ezzel megelőzni.Ugyanez a tisztviselő világossá tette, hogy New Yorkban ugyanaz történik, mint a nyugati parti bank esetében: az állam nem menti meg a pénzintézeteket, viszont megvédi a betéteseket, méghozzá teljes kártalanítással, a betétjük összegétől függetlenül.

A Signature Bank végzetét az hozta el, hogy túl szorosra fűzte a szálakat a kriptoiparággal. A pénzintézetnél december 31-én 88,6 milliárd dollárnyi betétet tároltak az ügyfelek, ennek durván a negyede jött a kriptovalutákkal kereskedő szektorból. A másik, hasonlóan “kriptobarátként” elkönyvelt, de még ennél is kitettebb amerikai pénzintézet, a Silvergate Bank a múlt héten jelentette be, hogy bezár és felszámolásba megy “az iparágban mostanában történt fejlemények fényében”.

Janet Yellen pénzügyminiszter vasárnap igyekezett eloszlatni azokat a félelmeket, hogy a két bankcsőd a teljes pénzügyi rendszert megrendítheti, és a 2008-ashoz hasonló állapotokhoz vezethet. Kijelentette, hogy a helyzet eltér a 2008-astól, az amerikai bankrendszer biztonságos és jól tőkésített.

A pénzügyminiszter a nyugati parti bankcsőd elsődleges okaként a magas kamatokat jelölte meg, ami annak a következménye, hogy a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) folyamatosan emeli az irányadó kamatlábat. (Az amerikai alapkamat jelenleg 4,75 százalék, egy év alatt 1 százalékról emelkedett idáig.) A kamatemelés az infláció elleni küzdelem egyik legfontosabb eleme, viszont a bankok számára kötvények és jelzálog alapú értékpapírok értékvesztéséhez vezetett, aminek a Silicon Valley Bank különösen kitett volt.