Keresnek egy embert, ezért egy egész államban napokra lekapcsolták az internetet

külföld
2023 március 20., 17:07

Több mint 27 millió embernek nincs internete az indiai Pandzsábban szombat óta, miután megszökött egy helyi szeparatista vezető, akinek hollétéről azóta se tudni. Amritpal Singh megtalálásának érdekében a hatóságok az egész államban közlekedési blokádokat állítottak fel és eddig több mint 112 támogatóját vették őrizetbe.

A mészárlás miatt tiltakozó szikhek 1984-ben (AFP)
photo_camera A mészárlás miatt tiltakozó szikhek 1984-ben (AFP)

Singh a szeparatista „Khalisztan” mozgalom vezetője, aminek célja, hogy önálló államot hozzanak létre a szikh vallás híveinek. Ő és követői még hetekkel ezelőtt rohamoztak meg egy helyi rendőrőrsöt, ahol egy letartóztatott segítőjük szabadon bocsátását követelték.

A feldühödött fiatalokból álló tömeg ledöntötte a barikádokat, és a tiltakozók csak azután hagyták el a helyszínt, miután biztosítékot kaptak, hogy társukat szabadon engedik. A rendőrség tisztviselői később azt mondták, hogy azért nem tudták megállítani a kardokkal és fegyverekkel érkező tömeget, mert a szikhek által tisztelt szent könyv, a Guru Granth Sahib egy példányát tartották maguk elé pajzsként.

Az incidens után szombaton a hatóságok hivatalosan is szökevénynek nyilvánították Singh-t, aki azonban nem adta fel magát, hanem autóba szállt és elmenekült. A férfit órákon keresztül üldözte a rendőrség, amit több társa is élőben közvetített a közösségi oldalakon. Eközben pedig arra buzdították követőiket, hogy gyülekezzenek Jalandhar közelében, ahol feltehetőleg Singh is rejtőzködik jelenleg. A prédikátor több száz támogatója ezután kardokkal és botokkal a kezükben vonult végig Pandzsáb utcáin. A megmozdulások óta a helyi hatóságok 112 embert tartóztattak le, Singh-t azonban még mindig nem sikerült kézre keríteniük.

Bár nem szokatlan az internet teljes blokkolása, a mostani, háromnapos szünet az elmúlt évek egyik leghosszabb ideig tartó kimaradása. A pandzsábi rendőrség az internet leállítását a közrend fenntartásával és az álhírek terjedésének megakadályozásával indokolta.