Frekvenciagenerátorral „kezelt” beteg embereket, kuruzslással vádolnak egy szegedi mérnököt

bűnügy
2023 március 22., 10:25

Kuruzslás és üzletszerűen elkövetett csalás elkövetésével vádolnak egy 71 éves, mérnöki végzettségű férfit, aki a vádirat szerint rendszeresen fogadott szegedi házában különböző egészségügyi panaszokkal hozzá forduló betegeket.

A férfi kikérdezte „betegeit” egészségügyi problémáikról, volt, hogy elkérte orvosi leleteiket, majd állapotfelmérést és egy készülék segítségével „műszeres kórokozómérést” végzett, ezután pedig kezelést írt elő. Az állapotfelmérésért 1000 és 20 ezer forint közötti pénzt kért.

Mint kiderült, a férfi sem orvosi végzettséggel, sem hagyományos gyógyító vagy természetgyógyászati tevékenység végzéséhez szükséges képesítéssel nem rendelkezik.

Csodafegyvere egy frekvenciagenerátor volt, amit nála a betegek egyből meg is vásárolhattak. A férfi azzal adta el vagy esetenként azzal adta bérbe a frekvenciagenerátort, hogy az majd segít kigyógyulni a betegnek a betegségből.

Az igazság ezzel szemben az, mint azt a vádirat alapján az MTI is írja, hogy a frekvenciagenerátor nem alkalmas erre, így „a vádlott az állapotfelmérésekkel, a frekvenciagenerátor bérleti díjával, illetve vételárával megegyező kárt okozott a sértetteknek”.

A bíróság büntetővégzésben egy év két hónap - két évre felfüggesztett - börtönbüntetéssel sújtotta a vádlottat, akinek további százezer forint pénzbüntetést, két sértett felé pedig további száz-százezer forint kártérítést is meg kell fizetnie.

A vádlott nem fogadta el a végzést, tárgyalás megtartását kérte, a bíróság előtt pedig tagadta bűnösségét, és azzal védekezett, hogy ő nem látta el a hozzá fordulókat, „a páciensek saját magukat kezelték”.

A Szegedi Járásbíróság májusban hoz ítéletet az ügyben.