Rendőri erőszak: heten fogták le a fekete férfit, aki fogságban halt meg Virginiában

bűnügy
2023 március 22., 11:32

Újabb halálos rendőri túlkapásról jelent meg videó az Egyesült Államokban. Most Virginia állam ügyészségé tett közzé egy felvételt, amin az látható, hogy legalább hat rendőr és több kórházi dolgozó hosszú percekig a földre szorít egy 28 éves, megbilincselt fekete férfit. Irvo Otienót 11 percig szorították a földre, volt, hogy egyszerre nyolcan, később pedig az látszik a videón, hogy a férfit megpróbálják újraéleszteni, sikertelenül. Az ügyészség 10 ember ellen vádat emelt emberölés miatt, a vádlottak rendőrök és kórházi ápolók.

Az eset, amely a felvételen látható, még március 6-án készült. Otienót egy betöréses rablással kapcsolatban tartóztatták le, majd a Petersburg városában lévő állami kórházba szállították, ahová az olyan rabokat szállítják, akiknek ismert mentális betegségeik vannak, és félő, hogy a börtönben kárt tennének magukban.

A felvételen jól látszik, ahogy hat rendőr egy terembe rángatja a lábán és kezén is megbilincselt Otienót, őket pedig több ápoló követi. A félmeztelen férfit aztán a rendőrök a földre szorítják, többen a lábait, mások a felsőtestét tartják a földön. A kórházi dolgozók egy ideig csak figyelik az eseményeket, majd van, aki segít a földön tartani a férfit, akit így volt, hogy hét-nyolc ember egyszerre próbált lent tartani. A felvétel nagy részén Otieno ki se látszik az egyenruhások alól, csak akkor, amikor azok hátralépnek, mert a rab már nem reagál. Ekkor próbálják meg újraéleszteni.

photo_camera Irvo Otieno jobb oldalt, édesanyjával és testvérével. Fotó: HANDOUT/AFP

Az ügyészség hét rendőr és három kórházi dolgozó ellen emelt vádat. Két rendőrt óvadék ellenében szabadlábra helyeztek, a többiek őrizetben vannak. (BBC)