Országos botrányt okozott egy spanyol színésznő, aki Miamiban fogadott béranyát, hogy 68 évesen gyereke lehessen

nők
2023 március 30., 13:50

Ana Obregón spanyol színésznő bejelentette, hogy 68 éves korában gyereket vállalt béranya segítségével az Egyesült Államokban. A hír komoly felháborodást váltott ki Spanyolországban, ahol tiltott a béranyaság intézménye.

Obregón egyetlen gyermekét 2020-ban vesztette el, amikor 27 éves fia meghalt rákban. A színésznő a tragédia után többször beszélt arról, hogy nehezen tud megküzdeni a helyzettel.

A színésznő anyaságának hírét a héten a spanyol ¡Hola! magazin jelentette be, mely címlapján közölt egy képet Obragónról, ahogy egy miami kórházból távozik, kezében a csecsemővel. A fotót később a színésznő is megosztotta Instagram oldalán.

Ana Obregón
photo_camera Ana Obregón Fotó: OSCAR GONZALEZ/NurPhoto via AFP

A bejelentésre több spanyol miniszter is reagált. Az oktatási tárcát vezető Pila Alegría Dante poklához hasonlította a kórházat, míg egy másik miniszter a nők elleni erőszak egyik formájának minősítette a béranyaságot, mely kihasználja a pénzszűkében lévő nőket. Felix Bolaños miniszter pedig azt mondta, senkinek sincs joga más nők testét megvásárolni vagy kibérelni a saját vágyai érdekében.

A baloldali spanyol kormány programjának fontos eleme a női jogok képviselete. A béranyaságot a nők elleni erőszak egyik formájának tartják, ezért a rá vonatkozó szabályokat is szigorították. Többek között megtiltották, hogy a béranyasággal foglalkozó cégek reklámozhassák a szolgáltatásaikat.

(via BBC)