Elítélték a spanyol Big Brother egy játékosát, aki egy másik játékossal erőszakoskodott

nők elleni erőszak
2023 április 18., 05:40

José María López 2017-ben szerepelt a valóságshow-ban, ahol a BBC beszámolója szerint egy „alkoholos” buli után egy női játékostársával erőszakoskodott. A történteket nem mutatták be a tévében, Lópezt pedig azonnal kirakták a műsorból. A bíró az ítélethirdetéskor úgy fogalmazott, Lópezt „kéjes késztetés vezérelte”, és tudta, hogy áldozata „részeg és kábult”.

Az áldozat a történteket 2018-ban jelentette a rendőrségen. A tárgyalás eredetileg 2022 februárjában kezdődött volna, de elhalasztották, mert a nő állítása szerint nem érezte magát készen a tanúskodásra.

López és a nő kapcsolatban éltek a Big Brother házban, mielőtt erőszakoskodott volna vele. Azon az estén a férfi levette a nő nadrágját, majd a bíró elmondása szerint „szexuális mozdulatokat” tett a paplan alatt. A nő közben azt mondta „nem akarom”, López azonban ennek ellenére percekig folytatta, addig, amíg le nem került a paplan a nő arcáról és karjáról, ami alapján a műsorkészítőknek feltűnt, hogy a nő eszméletlen állapotban van, emiatt pedig közbeléptek. López azt mondta, nem vette észre, hogy a nő nincs magánál.

A bíró szerint López az áldozatát „szexuális játékszerként” kezelte, anélkül, hogy a nő részéről beleegyezés történt volna.

Bár López az ítéólet szerint 15 hnapos börtönbüntetést kapott, az egyelőre nem világos, hogy tényleg börtönbe kell-e vonulnia, mert a spanyol törvények szerint azoknak, akik két évnél kevesebb büntetést kapnak, és nem büntetett előéletűek, nem feltétlenül kell büntetésüket börtönben tölteniük.

A bíró emellett egy négyéves távoltartási végzést is kiszabott a férfira, illetve kötelezték, hogy 6000 euró kártérítést fizessen a nőnek. De a műsort készítő produkciós cégnek is kártérítést kell fizetnie, amiért nem nyújtott elegendő támogatást az áldozatnak.

Úgy tudni, hogy az áldozatnak a műsor készítői a történtek után másnap reggel megmutatták az éjjel készített felvételeket. A bántalmazás azonban csak két évvel a történtek után vált nyilvánossá, amikor egy spanyol híroldal közzétette a felvételt, amin a műsor készítői megmutatták az áldozatnak a bántalmazásról készült videót.

A videón a BBC beszámolója szerint azt látni és hallani, hogy miután a nőnek megmutatták a felvételeket, közölték vele, hogy támogatják „lelkileg”, hogy a férfit azonnal kizárták a játékból, majd azt mondták a nőnek, hogy az ő érdekében és López érdekében „ez az ügy nem kerülhet ki ebből a szobából”. (BBC)