Ötmillió dollárt fizethet a trumpista párnagyáros, mert bebizonyították, hogy tévedett

külföld
2023 április 22., 10:29

Ötmillió dollár kifizetésére kötelezte egy döntőbíróság Donald Trump Nagy Hazugságának egyik legmegrögzöttebb terjesztőjét, Mike Lindellt, a My Pillow párnagyár alapítóját. Lindell egyike azoknak a Trump környezetében felbukkant, hogy is mondjuk, excentrikus figuráknak, akik 2020 telén teljes mellszélességggel beleálltak Donald Trump hazugságába, mely szerint Joe Biden csak csalás árán tudta legyőzni őt.

Mike Lindell párnagyáros, összeesküvés-elmélet rajongó.
photo_camera Mike Lindell párnagyáros, összeesküvés-elmélet rajongó. Fotó: OCTAVIO JONES/Getty Images via AFP

Lindell a sok hazugság közül arra csapott le, hogy valójában Kína manipulálta a Dominion szavazógépeit annak érdekében, hogy Joe Biden legyen az elnök. Hogy ez Kínának miért volna jó, az rejtély. Biden Trumpnál is keményebben lép fel Kínával szemben, elnöksége alatt mélypontra jutottak a kínai-amerikai kapcsolatok.

De ez talán mindegy is, mivel Lindell mély árkot ásott magának, amibe aztán boldogan bele is gyalogolt. Nagy lelkesedésében közzétett egy iratcsomagot, amely szerinte egyértelmű bizonyíték a kínai beavatkozásra, majd még ötmillió dollár jutalmat is ajánlott annak, aki bebizonyítaná, hogy téved. Az akciónak hangzatos nevet is adott:

Bizonyítsd be, hogy Mike téved!

Hát, valaki bebizonyította. Bob Zeidman pár órán át tanulmányozta az iratokat - jellemzése szerint "egy szimpla Word doksit és egy táblázatot" -, majd levonta a nyilvánvaló következtetést: azok az ég világon semmit se bizonyítanak, de még csak közük sincs a 2020-as elnökválasztásokhoz. "Fel is hívtam a nejem, hogy kezdjen el gondolkodni rajta, mihez kezdhetnénk ötmillió dollárral" - mondta Zeidman, aki amúgy 2016-ban és 2020-ban is Donald Trumra szavazott.

De hiába jelezte a kihívásra érkező megoldásokat elbíráló testületnek, hogy sikerült bebizonyítania Lindell tévedését, nem kapott választ. Ezért hát beperelte Lindellt, a döntőbíróság pedig most a javára döntött, hiszen valóban bebizonyította az iratokról, hogy azok semmit se bizonyítanak.

Lindell persze zokon vette a döntést és fellebbezni akar. "Nem tartozok neki semmivel, nem bizonyított semmit" - közölte, majd egyből azzal gyanúsította a Trump-szavazó Zediemant, hogy ő is része annak az összeesküvésnek, aminek egyetlen célja az igazság eltussolása és annak megakadályozása, hogy Lindell és elvbarátai betiltassák a szavazógépeket, és arra kényszerítsék az amerikai választási tisztviselőket, hogy a jövőben kézzel számoljanak át több tízmillió szavazatot - bár a szavazatszámlálás még gépesítve is napokig tartó folyamat a szigorú ellenőrzések miatt.

A 2020-as választáson amúgy nem történt semmilyen, az eredményt befolyásoló csalás. Általában sem jellemző ez az amerikai választásokon, de 2020-ban eddig bizonyítottan csak olyan esetről tudunk, amelyben Trump hívei próbáltak pár szavazatot illegálisan leadni - de a választás eredményét még ez se folyásolná be, hiszen 2020-ban az elnökválasztáson összesen több mint 155 millió szavazatot adtak le. (Via BBC)