Szlovénia elkezdte felszámolni a horvát határon lévő panelkerítést

határ
2023 május 16., 14:53

Szlovénia elkezdte a Horvátországgal közös határán lévő panelkerítés eltávolítását – közölte a szlovén közszolgálati televízió.

A migrációs hullám miatt Szlovénia még 2015-ben 176 km hosszú pengés drótkerítést épített a Horvátországgal közös, 670 km-es határán. Ezt később fokozatosan panelkerítésre cserélték, és kibővítették. A közös határszakaszon 136 km pengés drótkerítés és 60 km panelkerítés húzódott.

A pengés drótkerítés eltávolítása még tavaly júliusban elkezdődött, már csak 10 km maradt belőle. A panelkerítés lebontása most kezdődik a dél-szlovéniai Osilnica és Jelsane határátkelőhelyek környékén. Bostjan Poklukar belügyminiszter és Marjan Sarec védelmi miniszter is a helyszínre látogatott.

Poklukar a sajtónak azt mondta, „itt volt az ideje a panelkerítések eltávolításának, mert jelenleg már nem szolgálják azt a célt, ami miatt azokat felállították”. Szerinte Horvátország sikeresen meg fogja védeni a külső schengeni határt, ahogyan azt Szlovénia is tette korábban.

„A kerítés ideiglenes technikai akadályként betöltötte szerepét a schengeni határ védelmében, nem utolsósorban azért, mert az Európai Uniónak bizalmi kérdés volt, hogy Szlovénia felelősségteljes hozzáállást tanúsított a külső határ védelme ügyében” – mondta a belügyminiszter.

A panelkerítés 2017. február 17-én.
photo_camera A panelkerítés 2017. február 17-én. Fotó: Jure Makovec/AFP

Elmondta, hogy a kerítés lebontására idén 1,7 millió euró áll rendelkezésre, és a 2024-es költségvetésben is biztosítanak erre a célra forrásokat. A drótkerítést legkésőbb az év végéig, a panelkerítést pedig legkorábban két éven belül eltávolítják – mondta.

Az illegális bevándorlásról azt mondta: Szlovénia Horvátország schengeni csatlakozása után is sikeresen kezeli az áradatot, de a korábbitól némileg eltérő módon: idén a rendőrség már több mint 110 embercsempészt fogott el, és szorosan együttműködik a nyugat-balkáni országok rendőri erőivel.

Sarec szerint Horvátország schengeni csatlakozásával a szlovén hadseregnek is megváltozott a feladatköre: „Most már nincs szükségünk sürgősségi erőkre a déli határokon, így felhasználhatjuk őket máshol, arra, ami az alapvető feladatuk.” (MTI)