A lett bankrendszer került egy gyilkossági per középpontjába

bűnügy
2023 május 20., 14:20

Lettországban egy bírósági tárgyaláson meghallgattak egy üzletembert egy gyilkossági perben, ami fényt deríthet az ország bankrendszerének homályos múltjával kapcsolatban.

Mihails Ulmanst és társát, az egyik vádlottat, Aleksandrs Babenkót, azal vádolják, hogy fizettek az adósságrendező ügyvéd, Martins Bunkus 2018-as meggyilkolásáért. Bunkus állítólag bizonyítékokat fedezett fel a – részben Ulmans tulajdonában álló – LPB banknál folyó pénzmosásról. Mindkét vádlott tagadja a részvételét a bűncselekményben.

Michails Ulman letartóztatása
photo_camera Michails Ulman letartóztatása Fotó: Youtube

Az ügyészek szerint Bunkus rájött, hogy a két férfi érintett a pénzmosásban, amikor egy másik céget likvidált. Ezután az aggodalmait a lett pénzügyi bűnözés ellenőrző szervei elé tárta.

Bunkus ellen 2016 szeptemberében sikertelen merényletet követtek el, majd 2018 májusában fényes nappal egy közlekedési dugóban gépfegyverrel agyonlőtték. A támadók egy Kalasnyikov gépkarabélyt rejtettek egy teherautó ponyvája alá, ebből adtak le legalább hét lövést Bunkus autójára.

Ulmant és Babenkót négy évvel az eset után, 2022 májusában vették őrizetbe. Azóta letartóztatásban vannak. Babenko ügyvédei szerint az ő jogait megsértették a hosszú ideig tartó őrizetben tartásával.

Az ügyészség szerint 100 ezer eurót ígértek annak, aki megszervezte Bunkus meggyilkolását, és 200 ezer eurót a gyilkosnak. Egy orosz állampolgárt vádolnak a gyilkosság elkövetésével.

A vádlottak az első tárgyalási napon videón keresztül jelentek meg a börtönből.

Az LPB résztulajdonosaként Ulmansnak befektetései vannak különböző üzleti szektorokban, beleértve az orosz repülőtereken található duty-free üzleteket és vámházakat is.

Ez nem az első alkalom, hogy pénzmosással kapcsolatos vádak merültek fel a lett bankrendszerben. Az ország harmadik legnagyobb bankja, az ABLV, csődfelszámolás alá került 2018-ban, miután az amerikai pénzügyminisztérium széles körű vádakkal illetve, ideértve a szankciók megsértését is. Ugyanebben az évben a LPB-t is 2,2 millió eurós büntetésre ítélték, mivel nem sikerült megoldaniuk a 2016-ra visszanyúló szabályozási problémákat.

Azóta Lettország széleskörű reformokat vezetett be a – főként Oroszországból érkező –piszkos pénzek áramlásának megállítása érdekében. (BBC)