Orosz területre lépett és több falut elfoglalhatott az ukrán hadsereg különleges osztaga

külföld
2023 május 22., 14:41

Az ukrán hadsereg átállt orosz katonákból és más orosz önkéntesekből álló, Oroszország Szabadsága nevű légiója a Telegram-csatornáján azt állítja, hétfőn orosz területre léptek, ahol néhány óra alatt elfoglaltak több települést. Kiposztoltak néhány olyan, nem ellenőrzött hitelességű fotót, ami úgymond a „felszabadított területeken” készült, például azt, amin az orosz ellenzék által is használt fehér-kék-fehér zászló látható:

A behatolók állításuk szerint elfoglalták Kozinka, Glotovo és Gora-Podol településeket, és már Grajvoronnál járnak. Az első három aprócska falu, utóbbi 5-6 ezres kisváros. Mindegyik közvetlenül az ukrán–orosz határ orosz oldalán fekszik, egymás mellett.

Mindez kivételesen egybehangzik a hivatalos orosz információkkal.

A Reuters jelentése szerint Vjacseszlav Gladkov, a belgorodi régió kormányzója elismerte, az ukrán hadsereg „szabotázscsoportja” belépett Oroszország területére az Ukrajnával határos Grajvoron körzetben. Hétfőn délután már az orosz TASZSZ hírügynökség, illetve a nekik nyilatkozó Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő is megerősítette, az aktív frontvonaltól távolabb eső, gyengén védett határszakaszt áttörve ukrán „szabotőrök” jelentek meg orosz területen.

Az orosz fél szerint a hadsereg, a határőrség, az FSZB és a Nemzeti Gárda erői felvették a harcot. A körzet kormányzója azt állítja, ketten megsérültek az ágyúzásban Glotovóban, bár ezt független forrás nem erősítette meg.

Dmitrij Peszkov hangsúlyozta, igenis van elegendő orosz katona a térségben a támadás gyors visszaverésére, hozzátéve, az incidensről Putyin elnököt is tájékoztatták. Peszkov feltehetőleg azért beszélt erről, mert az eddigi információk szerint a térséget minimális erőkkel védték az oroszok. Az ukránok is minden bizonnyal ezért választották ezt a környéket az akcióhoz.

A háborút jól ismerő szakértők közül többen is úgy vélekednek, az ukrán fél ezzel az akcióval egész biztosan nem akar ténylegesen területeket elfoglalni Oroszországból, a cél a figyelmük megosztása, a támadók idegesítése lehet az ukrán ellentámadás sikere érdekében.

Az Oroszország Szabadsága olyan graffitikről is posztolt fotókat, amik állítólag orosz területen láthatók, és amiket úgymond a velük rokonszenvező oroszországi gerillák fújtak fel az érkező Putyin-ellenes felszabadítók köszöntésére:

De – annak ellenére, hogy a mostani behatolás a források alapján tényként kezelhető – még az sem egészen biztos, hogy az Oroszország Szabadsága abban a formában, ahogyan állítják, egyáltalán létezik. Az orosz propaganda legalábbis többször kétségbe vonta, hogy van-e a valóságban ilyen alakulat, sőt a független orosz sajtóban is jelentek meg arról kételkedő cikkek, hogy ütőképes, kiképzett alakulatról van-e szó, vagy csak PR-trükkről. Ehhez képest tény, hiszen az orosz állami hírügynökség is megírta, hogy az orosz legfelsőbb bíróság március 16-án terrorista szervezetté nyilvánította a légiót.

A kételkedők sem tagadják, hogy vannak átállt fegyveres oroszok Ukrajnában, akik harcolnának Putyin ellen és az orosz demokráciáért, csak abban nem biztosak, hogy ténylegesen szerveztek-e működő légiót. Hiába van például pöpec Wikipedia-oldaluk is. Ahogy a Guardian tudósítása fogalmazott:

„Ez a milícia eddig leginkább a közösségi médiában létezett, de arról nincs tudomásunk, hogy a háború bármelyik komolyabb összecsapásában részt vettek volna korábban.”De a közösségi médiában vitán felül akívak. A csatornájukon közleményben fordultak az orosz nyilvánossághoz, amiben arról írnak, hogy ugyanolyan oroszok, mint ők, csak fegyvert fogtak a saját és nemzettársaik szabadságáért Putyin rendszere ellen.

"Itt az idő, hogy véget vessünk a Kreml diktatúrájának"

– írták.

Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője mindenesetre az ukrán közszolgálati televízióban azt mondta: „Kizárólag orosz állampolgárokból álló önkéntes csapatok hajtottak végre támadásokat Oroszország Ukrajnával határos belgorodi régiójában.