Prigozsin állítja, hogy június 1-től nem lesznek a frontvonalban az alakulatai

külföld
2023 május 22., 04:32
A wagner harcosai orosz zászlót lengetnek a porig rombolt Bahmutban 2023. május 20-án.
photo_camera A Wagner harcosai orosz zászlót lengetnek a porig rombolt Bahmutban 2023. május 20-án. Fotó: HANDOUT/AFP

A Wagner csapatai hamarosan elhagyják a frontvonalbeli állásaikat, hogy Bahmut ostroma után kipihenhessék és újraszervezhessék magukat, ismételte meg szombati állítását Jevgenyij Prigozsin, a zsoldoshadsereg bűnözőből Putyin közeli szövetségesévé lett közpénztolvaj vezetője. Prigozsin szombaton jelentette be, hogy csapatai az utolsó háztömböt is elfoglalták Bahmutban. Az ukránok még vitatják ezt az állítását, de mint azt szombati cikkünkben már megírtuk, legfeljebb szimbolikus jelentősége van annak, hogy tartanak-e még egy-két háztömböt a város közigazgatási határán belül: a város közigazgatási határának másik oldalán ugyanolyan házak húzódnak az utca mentén, az igazán érdemi fejlemények pedig nem a városi fő frontvonalon, hanem a várostól északra és délre, a Wagner jobb- és balszárnyán zajlanak, ahol az ukrán erők május közepén indított ellentámadásaikkal felszámolták az orosz erőket.

A frontvonal Bahmut határában. Az orosz erők egy apró sáv kivételével már mindent ellenőrzésük alá vontak a város közigazgatási határain belül, de mint a térképen is látható, a közigazgatási határ túloldalán is épített környezet, lakóházak állnak. Ahogy az is látható, hogy az ukrán erők a várostól északra és délre is előrenyomultak, ezt kék színezés jelzi az Institute for the Study of War legfrissebb térképén.
photo_camera A frontvonal Bahmut határában. Az orosz erők egy apró sáv kivételével már mindent ellenőrzésük alá vontak a város közigazgatási határain belül, de mint a térképen is látható, a közigazgatási határ túloldalán is épített környezet, lakóházak állnak. Ahogy az is látható, hogy az ukrán erők a várostól északra és délre is előrenyomultak, ezt kék színezés jelzi az Institute for the Study of War legfrissebb térképén. Fotó: Institute for the Study of War

Ezzel egyrészt kivédték a bekerítés január óta fenyegető veszélyét, másrészt megalapozták, hogy mostantól akár ők fenyegethetik bekerítéssel a Bahmutot aránytalan véráldozatok árán megszálló orosz erőket. Erre amúgy tökéletes lehetőséget teremtene, ha a Wagner csapatai valóban levonulnának a frontszakaszról. Márpedig Prigozsin állítása szerint egyértelműen ez a terv.

"Mint azt már szombaton elmondtam, átadjuk állásainkat az orosz védelmi minisztériumnak, és május 25-tel elhagyjuk a harci területet. A továbbiakban a feladatokat a védelmi minisztérium bátor egységei látják majd el, mi pedig visszavonulunk a táborainkba" - közölte vasárnap Prigozsin.

A taktikailag fontosabb fejlemények nem a városi frontszakaszon zajlanak. Az ukrán erők az elmúlt bő egy hétben elkezdték felfejteni a bahmuti front szárnyait, garantálva ezzel erőik szabad mozgását, egyben megteremtve az orosz csapatok bekerítésének lehetőségét.
photo_camera A taktikailag fontosabb fejlemények nem a városi frontszakaszon zajlanak. Az ukrán erők az elmúlt bő egy hétben elkezdték felfejteni a bahmuti front szárnyait, garantálva ezzel erőik szabad mozgását, egyben megteremtve az orosz csapatok bekerítésének lehetőségét. Fotó: Deepstatemap

Egy ilyen művelet még nyugodtabb időszakokban sem a legegyszerűbben kivitelezhető, pláne az ukrán erők folyamatos ellentámadása közepette, pláne úgy, hogy az orosz reguláris alakulatok és a magánhadsereg közti kommunikáció nem a leggördülékenyebb. Prigozsin mégis ragaszkodik hozzá, hogy csapatai elhagyják a frontot. "Június 1-től egyetlen Wagner-harcos sem lesz a frontvonalban, amíg újjá nem szervezzük, újra nem fegyverezzük és ki nem képezzük őket" - monda.