Helyreállítja diplomáciai kapcsolatait Kanada és Szaúd-Arábia

külföld
2023 május 25., 05:06

Kanada és Szaúd-Arábia megállapodott a teljes körű diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról és az új nagykövetek kinevezéséről, írja a Reuters. A két ország ezzel lezárt egy 2018-as vitát, ami károsította a kapcsolatokat és a kereskedelmet a felek között.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök egy januári ottawai sajtótájékoztatóján.
photo_camera Justin Trudeau kanadai miniszterelnök egy januári ottawai sajtótájékoztatóján. Fotó: MASANORI GENKO/The Yomiuri Shimbun via AFP

A döntés a Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg között tavaly novemberi, az Ázsiai-csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) fórumának bangkoki csúcstalálkozóján folytatott megbeszéléseket követi, olvasható Kanada és Szaúd-Arábia közleményében. A megállapodás „mindkét fél azon vágyából fakad, hogy a kölcsönös tisztelet és a közös érdekek alapján helyreállítsák a két ország közötti diplomáciai kapcsolatokat” – írják.

A vita előzménye Dzsamál Hasogdzsi újságíró meggyilkolása, amit Kanada és valamennyi nyugati ország elítélt. A valódi nézeteltérés azzal kezdődött, hogy Kanada rijádi nagykövetsége arab nyelven közzétett egy tweetet, amiben a Szaúd-Arábia által fogva tartott nőjogi aktivisták azonnali szabadon bocsátását sürgette. Ez arra késztette Rijádot, hogy visszahívja nagykövetét, valamint új kereskedelmi szankciókat vezetett be.

„A büntető kereskedelmi intézkedéseket feloldják” – mondta egy, a megállapodást ismerő kanadai kormányzati forrás, aki nem volt felhatalmazva arra, hogy hivatalosan nyilatkozzon. Az mindenesetre nem világos, hogy a vita milyen hatással volt a kereskedelemre.

Mohamed bin Szalman szaúdi koronaherceg és miniszterelnök
photo_camera Mohamed bin Szalman szaúdi koronaherceg és miniszterelnök. Fotó: BANDAR AL-JALOUD/AFP

Szaúd-Arábia legnagyobb exportpiaca Kanada volt a térségben 2021-ben a hivatalos adatok szerint, összesen 1,65 milliárd dollár értékben exportáltak kőolajat és petrolkémiai termékeket. A Szaúd-Arábiába irányuló export több mint 80 százaléka közlekedési eszközökből állt.

„Szaúd-Arábia kulcsfontosságú a térségén belül” – mondta Roland Paris, Trudeau korábbi külpolitikai tanácsadója, az Ottawai Egyetem nemzetközi kapcsolatok professzora. „Csak azért van értelme, hogy a nagykövetek újra a helyükön legyenek, hogy nyitva tartsák a kommunikációs csatornákat”. Melanie Joly kanadai külügyminiszter azt mondta, hogy „olyan emberekkel kell beszélgetnünk, akikkel nem mindig értünk egyet mindenben, hogy globális megoldásokat találjunk a globális problémákra”.