Akkorát emelt a kormány a gyógyszeradón, hogy szakértők készítmények eltűnésétől tartanak

Egészségügy
2023 június 03., 17:22
Sorban állók gyógyszertárnál Nyíregyházán 2020. március 14-én
photo_camera Sorban állók gyógyszertárnál Nyíregyházán 2020. március 14-én Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

Szerdán hirdette ki a kormány azt a rendeletet, ami alapjaiban írja újra a gyógyszercégekre kivetett extra adók szabályait.

A 10 ezer forintot meg nem haladó termelői áras gyógyszerek után 20, a 10 ezernél drágább gyógyszerek után 40 százalék extraadót kell majd fizetniük a gyártóknak és forgalmazóknak. Utóbbi esetben ez 12 százalékos emelést jelent. A rendelet július 1-től hatályos.

A Népszava szerint a gyártócégek hazai képviseletei azért nem beszélnek egyelőre az intézkedésről, mert a nemzetközi központok válaszaira várnak. A kérdés egyre több termék esetében úgy merül fel, hogy ilyen árak mellett érdemes-e azokat egyáltalán forgalomban tartani.

Az olyan termékek esetében van ennek nagyobb kockázata, amelyek esetében egyébként is előfordulnak ellátási problémák vagy a gyártásuk problémásabb; a nemzetközi beszállítók ezeket innentől inkább olyan országokba irányítják majd, ahol kedvezőbben tudják azokat értékesíteni.

A Népszava megemlíti, hogy már most vannak olyan készítmények, inzulinok, véralvadásgátlók, tápszerek, amikre ez részben igaz, de ez a lista bővülhet a most bevezetett intézkedések tükrében.

A lap szerint listára kerülhetnek a súlyos allergiás rohamra használatos adrenalin autoinjektorok is, amik már így is nagyon drága gyógyszernek számítanak.

Bizonytalanná válhat sok generikus készítmények sorsa is: a Népszava által megkeresett szakértők szerint a 40 százalékos szintű, ami a 10 ezer forintnál drágább készítményeket érinti, ezt a termékkört érinti leginkább; különösen amiatt, hogy rengeteg hatóanyagból már eleve csak generikus létezik.

A cikk figyelmeztet arra is, hogy amikor egy nemzetközi gyártó meghoz egy ilyen döntést, az az esetek döntő többségében végleges, azaz ha egy terméket kivezetnek, legritkább esetben vezetik vissza egy későbbi időpontban. (Népszava)