Titkos iratok kezelésével kapcsolatban vizsgálat indul Donald Trump ellen, és erről már tájékoztatták is a volt elnököt

külföld
2023 június 08., 05:00

Az igazságügyi minisztérium nemrégiben tájékoztatta Donald Trump jogi csapatát, hogy titkos dokumentumok nem megfelelő kezelésével kapcsolatban szövetségi vizsgálat indul a volt elnök ellen, mondták az ügyet ismerő források a CNN-nek. Az ügyészek az újabb vizsgálattal közelebb kerülhetnek a Trump elleni vádemeléshez.

Donald Trump már kampányüzemmódban egy 2023. június 1-i iowai kampányfelkészítő rendezvényen.
photo_camera Donald Trump már kampányüzemmódban egy 2023. június 1-i iowai kampányfelkészítő rendezvényen. Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/AFP

Az, hogy tájékoztatták Trumpot az eljárásról, világossá teszi, hogy Jack Smith ügyész vizsgálata nem a körülötte lévő emberek, hanem Trump tetteire összpontosít. A volt elnök jogi csapata hétfőn találkozott a minisztérium tisztviselőivel, köztük Smith-szel. A találkozó középpontjában az állt, hogy Trump jogi csapata ismertette az ügyészek által elkövetett visszaélésekre vonatkozó vádjait.

Az igazságügyi minisztérium szabályzata lehetővé teszi, hogy az ügyészek értesítsék a vizsgálat alanyait arról, hogy célponttá váltak. Az értesítés erős jel, hogy vádat emelnek az adott személy ellen, de előfordult olyan is, hogy nem történt vádemelés. Miután tájékoztatták, a célszemélynek lehetősége van bizonyítékokat bemutatni vagy tanúvallomást tenni az esküdtszék előtt, ha úgy dönt.

Smith azt vizsgálta, hogyan kezelte Trump a titkos dokumentumokat, amelyeket a Fehér Házból való távozása után magával vitt a mar-a-lagói birtokára. Tavaly augusztusban az FBI ügynökei több mint 100 titkos dokumentumot szereztek vissza Mar-a-Lagóból, miután házkutatási parancsot kaptak.

photo_camera Fotó: CELAL GUNES/Anadolu Agency via AFP

Az ügyészek az elmúlt hónapokban tanúk tucatjait hallgatták ki, köztük Trump magas rangú segítőit és floridai üdülőhelyének alkalmazottait. Ilyen a Fehér Ház volt kabinetfőnöke, Mark Meadows is, akit kritikus tanúnak tekintenek.

„Az igazságügyi minisztérium ilyen jellegű fellépése szerintem csak tovább szítaná a megosztottságot az országban” – mondta Mike Pence volt alelnök - aki hétfőn jelentette be, hogy elindul a republikánus elnökjelöltségért - az üggyel kapcsolatban. Szerinte senki sem áll a törvények felett, de Trump megvádolása szörnyű üzenetet küldene a világnak is. Az igazságügyi minisztérium lezárta a Pence otthonában talált titkos dokumentumok esetleges rossz kezelésével kapcsolatos vizsgálatát, és közölte, hogy nem emel vádat.