Boris Johnson a képviselői mandátumáról is lemond

külföld
2023 június 09., 19:53

Boris Johnson a miniszterelnöki posztról már kénytelen volt lemondani azért, mert a koronavírus-járvány alatt a korlátozásokra fittyet hányva szervezett bulikat a kormányfői rezidenciára. Péntek este pedig bejelentette, hogy ugyane miatt, a brit sajtóban csak Partygate-ként emlegetett botrány miatt a parlamenti képviselői posztjáról is lemond.

photo_camera Boris Johnson még miniszterelnökként a Downing Street 10 előtt. Fotó: VUDI XHYMSHITI/Anadolu Agency via AFP

A brit parlament alsóházában külön vizsgálóbizottság vizsgálta ki azt, hogy Johnson szándékosan és tudatosan vezette-e félre a Downing Street 10-ben tartott összejövetelekről a parlamentet. A vizsgálat eredményeit összefoglaló jelentést most kapta kézbe a volt kormányfő, ezután mondott le azonnali hatállyal. Korábban azt már beismerte, hogy félrevezette a parlamentet az ügyben, de máig állítja, hogy ezt nem szándékosan tette, és ugyan tényleg nem tartottak be minden korlátozó intézkedést, nem buliztak, hanem nélkülözhetetlen találkozók miatt gyűltek össze a rezidencián.

Johnson lemondásakor is azt mondta, hogy ő sosem hazudott, és szívük mélyén ezt a bizottság tagjai is tudják. Szerinte semmivel nem tudják bizonyítani, hogy szándékosan vezette volna félre a képviselőket. A vizsgálóbizottságot azzal vádolja, hogy annak célja kezdetektől fogva az volt, hogy őt valahogy bűnösnek találják, a tényektől és bizonyítékoktól függetlenül. (BBC)