Először ismerhetik el az ausztrál őslakosok jogait az ország alkotmányában

külföld
2023 június 19., 05:45

Hétfőn törvényben rendelkezett az ausztrál szenátus arról, hogy népszavazást kell tartani az országban az őslakosok jogairól. Ezzel az alkotmányban ismernék el azokat. Eddig ez nem volt így a kontinensnyi országban. 52-en szavaztak mellette, 19-en ellene, így abszolút többséggel fogadták el a népszavazási kezdeményezést. Ausztráliában amúgy 1999 óta nem tartottak népszavazást, akkor az ausztrálok többsége elutasította, hogy köztársasággá váljon az ország.

„A parlamentek törvényeket hoznak, de a történelmet az emberek írják" - mondta Anthony Albanese miniszterelnök a törvényjavaslat elfogadása után tartott sajtótájékoztatón. A népszavazásra várhatóan az év végén kerül majd sor.

Az ausztrál őslakosok zászlaját tartja egy kislány Sydneyben.
photo_camera Az ausztrál őslakosok zászlaját tartja egy kislány Sydneyben. Fotó: STEVEN SAPHORE/AFP

Az ausztrál őslakosok, akik Ausztrália közel 26 milliós lakosságának mintegy 3,2%-át teszik ki, a legtöbb társadalmi-gazdasági mutatóban az országos átlag alatt maradnak, és az alkotmányban nem szerepelnek. Szavazati jogot is csak az 1960-as években szereztek.

Ausztráliában nehéz elérni az alkotmánymódosítást. A kormánynak kettős többséget kell szereznie a népszavazáson, ami azt jelenti, hogy országszerte több mint 50 százaléknyi választópolgárnak, és a hat államból legalább négyben a választók többségének támogatnia kell a változtatást.

Az alkotmánymódosítást ellenző csoportok azzal érveltek, hogy az eltereli a figyelmet a gyakorlati kérdésekről, és hogy faji alapon megosztaná az ausztrálokat.

„Ha az igen szavazat sikeres lesz, örökre megosztottak leszünk" - mondta Jacinta Nampijinpa Price szenátor, az őslakosok ügyeiért felelős ellenzéki szóvivő. Az ellenzéket vezető Liberális Párt arra kéri az embereket, hogy szavazzanak nemmel a népszavazáson.

(Reuters)