Még egy évig biztosan a Deákon maradnak a sohasem használt beléptetőkapuk

Budapest
2023 június 23., 11:01

Még egy évig biztosan a Deák téren kell kerülgetni azokat a beléptetőkapukat, amelyeket sohasem üzemeltek be – írja a Népszava. 2017-ben kerültek ki az aluljáróba. Akkor azt mondták, nyitott állapotban „szoktatják” az utasokat a használatukhoz 2018 nyaráig, amikor majd élesben is működni fognak. Ám ebből egy örökké tartó tesztüzem lett, a rendszert azóta sem használják.

A Budapesti Közlekedési Központ elektronikus jegyrendszeréhez kapcsolódó beléptetőkapuk a Deák Ferenc téri metróállomás Sütő utcai kijáratánál Budapesten 2017. augusztus 30-án.
photo_camera A Budapesti Közlekedési Központ elektronikus jegyrendszeréhez kapcsolódó beléptetőkapuk a Deák Ferenc téri metróállomás Sütő utcai kijáratánál Budapesten 2017. augusztus 30-án. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A BKK Zrt. 2014. október 8-án kötött szerződést a német Scheidt & Bachmann GmbH-val (S&B) a budapesti elektronikus jegyrendszer tervezésére, megvalósítására és üzemeltetésére – írja a lap. Akkor az volt a terv, hogy majd 810 kaput szerelnek fel a metróállomásokon Budapest-szerte. A német cég azonban négy év alatt is csak a kapukat és a leolvasókat szállította le, amelyek azóta is használhatatlanul porosodnak egy raktárban.

A Tarlós vezette városvezetés tagadta, hogy gond lenne a projekttel, de 2018 novemberében végül a BKK felmondta a szállító szerződést. A fideszes főpolgármester menesztette a BKK vezérigazgatóját, Dabóczi Kálmánt, és sietett leszögezni: a fővárost nem érte anyagi kár. Ehhez képest a BKK korábban közölt számviteli nyilvántartásai szerint a projektre 9,823 milliárd forintot költöttek amiből a végére 585 millió forintnyi hasznosítható elem maradt, ezek az S&B által leszállított kettő szerverpark hardver- és szoftverelemei.

Végül a főváros beperelte a céget az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) kérésére a szállítói szerződésbe belefoglalt passzus alapján a Nemzetközi Gazdasági Kamara (ICC) mellett működő választott bíróságon. Ez a testület az ICC eljárási szabályai alapján, de a magyar jog alkalmazásával, angol nyelven folytatja le a pert – írja a Népszava.

A BKK és a S&B közötti perben 2023 októberében tartják az első tárgyalást Budapesten, az ítélethozatal várható időpontja 2024 első negyedéve. A tervek szerint jövő nyárra jöhet el az a pont, hogy leszerelhetik a kapukat, hiszen azok addig a jogvita alapját képezik.