Nagyon sokat nőtt a melegházasság elfogadottsága Magyarországon az elmúlt tíz évben

jog
2023 július 02., 18:54
LMBTQ aktivisták a Kossuth téren 2022 január 21-én
photo_camera LMBTQ aktivisták a Kossuth téren 2022 január 21-én Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Alacsony bázisról indult, de sokat javult a homoszexualitás elfogadottsága Magyarországon - írja az Ipsos kutatására hivatkozva a 24.hu.

A nagy Pride-kutatásban 30 ország lakosságát vizsgálták – közülük 3 százalék vallotta magát homoszexuálisnak és 4 biszexuálisnak.

Általánosságban azt mutatta ki a kutatás, hogy az újabb generációk egyre nagyobb arányban azonosítják magukat homo- vagy biszexuálisként, pánszexuálisként vagy aszexuálisként. Az 1997 után születettek közül kétszer annyian mint azok közül, akik 1981 és 1996 között születettek.

Az elfogadottság tekintetében érdekes kép bontakozik ki, különös tekintettel az elmúlt tíz év változásaira.

A legtöbb európai országban dinamikusan növekedik az melegek elfogadottságának aránya. De amíg Nyugat-Európában viszonylag magas bázisról indulnak az értékek, Közép-Kelet Európában sokkal alacsonyabbról.

A tendencia a legtöbb országban egyértelműen pozitív. Magyarországon 2013 óta 30-ról 47 százalékra nőtt azok aránya, akik egyetértenek azzal, hogy azonos nemű párok legálisan házasodhassanak. Lengyelországban ez az arány, nagyon alacsony bázisról, 20-ról kúszott fel 32-re.

Meglepő módon Németországban stagnál ez az érték, 67-ről 64-re kúszott vissza. Olaszországban 48-ról 62-ig, Nagy-Britanniában 55-ről 62-re ment fel az arány, de az utóbbi években ott is inkább enyhe csökkenés figyelhető meg, ugyanez történik Svédországban, de ott is hagyományosan olyan magas az elfogadottság, hogy ez alig számottevő, bár érdekes tendencia. (81-75).

Magyarországon a 47 százalék támogató mellett további 20 százalék mondja azt, hogy meg kell adni a lehetőséget a homoszexuálisoknak, hogy valamilyen módon - ami nem házasság - törvényesítsék kapcsolatukat. 16 százalék aránya, akik még ezt a lehetőséget is megtagadnák tőlük. (24.hu)