Betiltották a Barbie című filmet Vietnamban egy benne szereplő térkép miatt

FILM
2023 július 03., 11:45

Vietnam betiltotta a Barbie című amerikai vígjáték forgalmazását, mert egy olyan térkép szerepel benne, amely a kínai területi követeléseket ábrázolja a Dél-kínai-tengeren - közölte hétfőn a hanoi állami média.

A néhány jelenetben látható térképen szaggatott vonallal tüntetik fel a kínai felségvizek határát, azonban a kérdéses területre Vietnam is igényt formál.

A Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével forgatott hollywoodi vígjáték forgalmazása július 21-től kezdődött volna a vietnami mozikban, de a helyi moziláncok levették a műsorukról a filmet.

Margot Robbie a film szöuli bemutatóján.
photo_camera Margot Robbie a film szöuli bemutatóján. Fotó: JUNG YEON-JE/AFP

A vietnami filmügyi hivatal igazgatója elmondta, hogy a film megtekintése után, a szaggatott vonallal kapcsolatos jogsértés miatt döntöttek a forgalmazás betiltása mellett. Tavaly a Tom Hollanddal forgatott, Uncharted című produkció vetítését nem engedélyezték Vietnamban ugyanebből az okból.

A vietnamiak számára elfogadhatatlan, hogy akár csak osztozzanak is az általuk Keleti-tengernek nevezett térség szigetcsoportjain, amelyek közül a két nagyobb a Spratly (Nansa) és a Paracel (Hszisa). Vietnam és Kína mindkettő felett teljes szuverenitásra támaszt igényt.

(MTI)

Kiemelt videóink