A👍ez esetben a jogilag kötelező erejű szerződés jele

külföld
2023 július 07., 09:37

Több mint hatvanezer dollárt kell fizetnie egy kanadai termelőnek, mivel esetében a lájk-emoji ugyanolyan érvényű volt, mint egy aláírás, döntött egy ügyben a kanadai bíróság arra hivatkozva, hogy a bíróságoknak alkalmazkodniuk kell a kommunikáció új valóságához.

photo_camera Fotó: IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO/Science Photo Library via AFP

A South West Terminal gabonafelvásárolója 2021 márciusában sms-üzenetben hirdette ügyfeleinek, hogy 86 tonna lenre keres felvásárolót. A vásárló Kent Mickleborough egy Chros Achter nevű termelővel folytatott megbeszélést, majd üzenetben elküldte a szerződést arra kérve Achtert, hogy erősítse meg azt. A farmer csak egy👍-t küldött vissza, majd telt az idő, és a novemberre megbeszélt szállítás elmaradt, a len ára pedig elszállt.

Mickleborough ezután keveredett vitába Achterrel az emoji jelentéséről, és arra hivatkozott, hogy korábban is üzenetben állapodtak meg a szerződésekről.

„Tagadom, hogy a like-emoji a hiányos szerződés digitális aláírásként fogadhatta volna el. Nem volt időm átnézni a szerződést, és csak jelezni akartam, hogy megkaptam az üzenetet” - mondta Achter vallomásában. Ügyvédje arra hivatkozott, hogy a gazda nem „szakértő az emojik terén”.

„A bíróság készséggel elismerte, hogy a 👍 nem hagyományos eszköze egy dokumentum aláírásának, de jelen körülmények között mégis” alkalmas volt az aláírás jelentéseivel és használatával kapcsolatos funkciók „közvetítésére”, írta Timothy Keene bíró. Keene elutasította a védelem azon aggályait, hogy a lájk-emoji engedélyeztetése „megnyitná a kapukat” más emojik új értelmezései előtt. „Úgy tűnik, hogy ez az új valóság a kanadai társadalomban, a bíróságoknak pedig fel kell készülniük arra, hogy megfeleljenek az emojik és hasonló jelenségek használatából eredő új kihívásoknak.” (Guardian)