A japán ügyészség 66 év után is bűnösnek nyilváníttatná a világ legrégibb halálraítéltjét

bűnügy
2023 július 10., 19:44

A japán ügyészség 66 év után is bűnösnek nyilváníttatná a világ legrégebben halálra ítélt, még élő emberét, akinek ügyében azért rendeltek el perújrafelvételt idén márciusban, hogy a 87 éves férfi bizonyíthassa ártatlanságát.

A korábbi bokszoló, Hakamada Ivao egy miszót (szójababpasztát) gyártó üzem dolgozója volt, négy ember (munkaadója és annak három családtagja) 1966-os megöléséért ítélték halálra. Az áldozatokat megkéselték, kirabolták, sizuokai házukat felgyújtották.

Hetekig tartó vallatás után Hakamada beismerte a bűnösségét, de a vallomását később visszavonta, és végig az ártatlanságát hangoztatta. Fél évszázadot töltött rács mögött, mielőtt 2014-ben szabadlábra helyezte egy bíróság, aminek kétségei támadtak a férfi bűnösségét alátámasztó egyetlen bizonyíték, a DNS-tesztek hitelességét illetően. Hakamada azóta szabadlábon vár ügyének rendeződésére.

A 87 éves Hakamada Ivao 2023. március 20-án.
photo_camera A 87 éves Hakamada Ivao 2023. március 20-án. Fotó: Kota Kiriyama/The Yomiuri Shimbun via AFP

A véres ruhadarabok

A vádirat jórészt olyan véres ruhadarabokra támaszkodott, amik egy évvel a bűncselekmény után kerültek elő, feltűnően élénk vérfoltokkal. A perújrafelvételt márciusban elrendelő tokiói felsőbíróság szerint a vérfoltos ruhán kívül nincs semmi, ami Hakamada bűnösségét bizonyítaná, „ezért jogos kételyek fűződnek a bűnösségéhez”.

A per egyik fő kérdése, hogy a ruhadarabokon talált vérfoltok megőrizhették-e élénkvörös színüket, miután több mint egy évig áztak egy szójaszószos tartályban. A bíróság egyetértett a védelemmel abban, hogy nem.

Az ügyészség közbelép

Hakamada ügyvédeit meglepte az ügyészek friss bejelentése, mivel márciusban azt közölték, hogy nem fellebbeznek a perújrafelvételt engedélyező bírósági döntés ellen. Az ügyvédek egyike, a 70 éves Ogava Hidejo szerint az ügyészek annak tudatában próbálják újra elítéltetni védencüket, hogy az ártatlan.

Az ügyészség döntése miatt a tárgyalás évekre elhúzódhat, szertefoszlatva a csaknem fél évszázadot börtönben töltő férfi reményeit, hogy tisztázzák a súlyos vádak alól.

A japán büntető törvénykönyv csak akkor teszi lehetővé az újratárgyalást, ha erős bizonyíték szól a vádlott ártatlansága mellett. A tokiói felsőbíróság azért döntött márciusban a perújrafelvétel mellett, mert „nagy az esélye annak”, hogy a bűnösség perdöntő bizonyítékát, a vérfoltos ruhadarabokat a nyomozók helyezték el a miszótartályban, ahol megtalálták azokat.

A II. világháború óta Japánban ez az ötödik eset, hogy perújrafelvételt rendeltek el olyan ügyben, amiben halálbüntetést szabtak ki. A korábbi négy mind felmentéssel végződött az 1980-as években. (MTI)