Komoly eredményeket mutat egy kísérleti Alzheimer-gyógyszer

Egészségügy
2023 július 17., 17:00

Hétfőn mutatták be az amerikai Eli Lilly gyógyszergyártó kísérleti Alzheimer-gyógyszerének legfrissebb teszteredményeit, amelyek szerint donanemab nevű szer az Alzheimer-kór korai stádiumában lévő betegek 60 százalékánál lassította a kór előrehaladását. A kezelés ráadásul hónapokkal azután is lassította a betegek kognitív leépülését, hogy megkapták az utolsó adag donanemab-ot.

A donanemab, más Alzheimer-gyógyszerekhez hasonlóan az amiloid fehérjék szintjét csökkenti az agyban. A 18 hónapig tartó kísérlet során leállították a szer adagolását, ha a betegek amiloid-szintje a normális szint alá csökkent, így voltak olyan betegek, akik a kísérlet végén már 7 hónapja nem is kaptak kezelést. Ennek ellenére több betegnél még ezekben a hónapokban is érezni lehetett a kezelés folyamatos hatását.Átlagosan a 18 hónap alatt 4,4-7,5 hónappal lassítani lehetett a betegség súlyosbodást, de egyes betegek állapota lényegében alig romlott a kezelés alatt. A kezelés viszont nem volt olyan hatásos a már előrehaladott állapotban lévő betegeknél, és azoknál, akiknek a szervezetében magas a tau nevű fehérje szintje. A maga tau-szinttel rendelkező betegeknél 17 százalékkal sikerült lassítani az Alzheimert, míg alacsonyabb szintnél a hatás 35 százalékos volt.

A donanemab viszont komoly mellékhatásokkal is jár. A kísérletben résztvevők több mint 40 százalékánál tapasztalták az agy megduzzadását, a kezelést kapó betegek 31 százalékánál pedig agyi vérzést is följegyeztek. Sőt, három tesztalany halálát a kezeléshez kötik a kutatók. Ez az adatokat elemző orvosok szerint azt jelenti, hogy a donanemab csak nagyon szigorú MRI vizsgálatok mellett alkalmazható, hogy időben le lehessen állítani a kezelést, ha mellékhatásokat lehet tapasztalni.

Az Eli Lilly várakozásai szerint az amerikai élelmiszer-és gyógyszerbiztonsági hatóság az év végéig dönt arról, engedélyezi-e a donanemab klinikai alkalmazását. (Reuters)