Amerika feketelistájára került egy kémszoftvert fejlesztő magyar cég

külföld
2023 július 19., 11:37

Az Egyesült Államok kedden két európai székhelyű céget vett fel a gazdasági feketelistájára a kereskedelmi kémprogramokkal való visszaélések elleni küzdelem részeként. Az egyik a Cytrox nevű, magyarországi székhelyű társaság, a másik a görög Intellexa nevű cég. Emellett felvettek a feketelistára két kapcsolt vállalkozást, egy írországit és macedóniait - írja a Reuters. A cégeket "az információs rendszerekhez való hozzáférés megszerzésére használt eszközökkel való kereskedés" miatt adták hozzá a feketelistához.

A lapnak a Cytroxot nem sikerült azonnal elérnie, míg az Intellexa tulajdonosa, Tal Dilian nem válaszolt a megkeresésükre.

A magyar cégnyilvántartásban egyetlen Cytrox nevű társaságot találtunk. Az Opten adatai szerint a Cytrox Holding Zrt.-t 2017 júniusában alapították, 2021. április 14-ig Farkas Rotem volt a tulajdonosa, akkor a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Aliada Group Inc. tulajdonába került.

Igazgatósági tagjai között szerepelt Farkas mellett az észak-macedón lakcímű Ivo Malinkovski, az izraeli lakcímű Avraham Rubinstein, majd 2017 végén bekerült az igazgatóságba a szintén izraeli Yahel Naaman és Esther Nava Peshin. A cég vezérigazgatója 2020 februárjában a kanadai lakcímű Yavon Levgoren lett, aztán 2021 áprilisában bekerült az igazgatóságba a ciprusi Artemis Artemiou (és átmenetileg egy Rassányi Márton nevű magyar állampolgár is, de korábbi közlések szerint az ő megbízatása határozott időre, 2021. április 14-e és július 14-e közötti időszakra, a koronavírus miatt kialakult helyzetnek szólt, a társasággal már semmilyen jogviszonyban nem áll).

A Cytroxnak 2018 óta nem volt árbevétele (akkor mintegy 68 millió forint), a tavalyi mínusz 5,8 millió forint előtt 2020-ban -- amely évben a cégbíróság hivatalból törlési eljárást indított ellenük - csaknem 142 millió forint volt az adózott eredménye. A Cytrox körüli zavaros céghálóról korábban a Forbes írt nagyobb cikket.

A Reuters tavaly számolt be arról a görög ügyészségi vizsgálatról, amelyet egy újságíró állítása miatt indítottak, miszerint az okostelefonját megfigyelő szoftverrel fertőzték meg. Az újságíró a Reutersnek akkor azt mondta, hogy szerinte a telefonját a Cytrox által kifejlesztett, és Görögországban az Intellexa által forgalmazott Predator kémprogrammal fertőzték meg (ez a szoftver a Pegasushoz hasonlóan egy mobiltelefonos megfigyelésre készített, androidos és apple-ös környezetben egyaránt működő program). Tavaly augusztusban a görög hírszerzés vezetője a Reuters két forrása szerint azt mondta egy parlamenti bizottságnak, hogy ügynökségük kémkedett egy újságíró után.