Egymilliárd dolláros bevétel fölött jár, rekordot döntött a Barbie-film

KULTÚRA
2023 augusztus 07., 04:40

A Barbie a július 20-i bemutatója óta átlépte az 1 milliárd dolláros bevételi határt, amivel Greta Gerwig rendezőnő megdöntötte a női rendezők rekordját. Ezt korábban a Wonder Woman rendezője, Patty Jenkins tartotta 821,8 millió dollárral. A Barbie 459 millió dollárt hozott az észak-amerikai mozikból, a világ többi mozijából pedig további 572,1 millió dollárt, ez 1,0315 milliárd dolláros bevételt jelent – írja a Guardian.

Az Egyesült Államokban 400 millió dollárt, nemzetközileg pedig 500 millió dollárt lépett át gyorsabban, mint a Warner Bros. stúdió bármely más filmje, beleértve a Harry Potter-filmeket is. A jegyeladásai idén már a második helyen állnak a Super Mario Bros. után, amely összesen 1,357 milliárd dollárt hozott a kasszáknál.

A modern kori kasszasikerek történetében mindössze 53 film hozott 1 milliárd dollár feletti bevételt. Noha már a legnagyobb bevételű film, amit nő rendezett, van három olyan film, amelynek társrendezője egy nő volt, és még mindig megelőzi a Barbie-t: a Frozen (Jégvarázs; 1,3 milliárd dollár) és a Frozen 2 (1,45 milliárd dollár), amiket Jennifer Lee is rendezett, valamint a Marvel Kapitány (1,1 milliárd dollár), amelynek Anna Boden volt a társrendezője.

Közben a Barbie-val egy időben bemutatott Oppenheimer 552 millió dollárnál jár. Ezzel az év legnagyobb bevételt hozó R-besorolású, vagyis az USA-ban 17 éven aluliaknak nem ajánlott filmje lett (több mint húsz éve kapott utoljára ilyen magas korhatár-besorolást egy Christopher Nolan-film), és egyben minden idők négy legtöbb bevételt hozó életrajzi filmje közé került.