Inkább el akartak ijeszteni a szextől, mint tényleg felvilágosítani

SZEX
2023 augusztus 13., 17:37

„Megbíznál egy leárazáson vett óvszerben? Tizenhét évesen még szűz vagyok, ez normális? A maszturbálás ronthat a depresszión?” – ezekkel a kérdésekkel kezdi a könyvét Sophia Smith-Galer. Nem a saját kérdései ezek, és nem is választ vár rájuk az olvasóktól.Arra akar rámutatni, hogy mennyire nevetséges nézetek keringenek az interneten a szüzességről és a szexualitásról általánosságban.A Mielőtt elveszíted – Számolj le a szexmítoszokkal a brit újságíró első könyve, magyar fordításban az Open Kiadónál jelent meg. Arra mutat rá, hogy a hiányos szexuális oktatás milyen problémákat okozhat. Szakértők és fiatalok szerint pedig Magyarországon is bőven van hova fejlődni.

photo_camera Sophia Smith-Galer egy BBC-s videóban.

A Mielőtt elveszíted olyan témákat érint, mint a szűzhártya, a feszesség vagy a behatolás mítosza, a szexuális identitás, vonzalom és szégyen, beleegyezés, élvezet és trauma – és mindezek hatása a fiatalok lelki egészségére.

„Sürgősen beszélnünk kell a szexről és az oktatás hiányáról; rengeteg önéletrajzi könyv és tanácsokat tartalmazó mű jelent meg a témában, és rengeteg remek szakértő írt róla, mégis úgy éreztem, hiányzik egy könyv, amely bemutatja a szexualitáshoz kapcsolódó mítoszok által okozott károkat, és azt, hogy hogyan tudjuk ezeket visszacsinálni információval és edukációval” – mondta Smith-Galer a 444-nek a magyar megjelenés után.

Galer szerint sokat beszélünk a covidról vagy a politikai félretájékoztatásról, de alig ismerjük el, hogy a szexualitásról is rengeteg tévhit terjed – az interneten, a médiában, de a közbeszédben is –, krízist okozva ezzel.

„Azt hiszem, én is ennek a krízisnek voltam az áldozata, és felnőtt életem nagy részét azzal töltöttem, hogy megpróbáltam kiszabadulni. A könyvemben készített interjúkon keresztül azt mutatom be, hogy én csak egy vagyok a sok közül.”

Elkeserítő statisztikák – itthon és külföldön is

A nők 40, a férfiak 26 százaléka utólag úgy gondolja, nem a „megfelelő időben” veszítette el a szüzességét, írja Smith-Galer. Ennek oka a nem megfelelő szexuális oktatás, az iskolákban, otthon és online. Szerinte Nagy-Britanniában, ahol ő nőtt fel, a szexuális nevelés még mindig „bacikra és babákra” koncentrál, avagy a terhességet és a nemi betegségeket helyezi előtérbe, de kihagy olyan, szintén fontos komponenseket, mint a beleegyezés vagy az öröm.

Ennek eredményeként a fiatalok és – ahogy az előző számokból is látszik – főleg a nők úgy kezdenek szexuális életet élni, hogy csak a fizikai következményekkel vannak tisztában.

Smith-Galer a saját példáján keresztül bizonyítja ezt. Tizenhét évesen megismerkedett egy huszonhét éves férfival, és végül vele vesztette el a szüzességét, legalábbis technikailag. Óvszer használata nélkül. Mivel eredetileg beleegyezett az aktusba, nem tudta, hogy vissza is lehetett volna vonnia a beleegyezést, amikor kiderült, hogy a férfinál nincs gumi. Ezért folytatta az aktust, de a teste nem engedett: „valahányszor próbálkozott, fájdalom csapott át rajtam, a testem pedig gyötrelmesen összerándult” – írta a könyvben.

Smith-Galer utána éveken keresztül küzdött a vaginizmussal, ami a hüvely és a gát izmainak spontán, fájdalmas görcsét takarja. Ez nemcsak a tamponhasználattól, az élvezhető szextől is megfosztotta.

Ha tudta volna, hogy aktus közben is nemet mondhat, ha a társadalom nem kényszerítette volna arra, hogy fiatalon, megfelelő tudás nélkül vegyen részt élete első szexuális aktusában, vagy ha nem ez lett volna a társadalmi elvárás, ellentétben azzal a prűdséggel, amit otthon tapasztalt, talán máshogy alakult volna. És ha tud ezekről a problémákról, illetve a vaginizmus fogalmáról, talán nem tölt éveket azzal, hogy orvosról orvosra jár, sokáig mindhiába.

Érdekes módon röviddel azután, hogy vaginizmust diagnosztizált nála egy orvos, még mielőtt a gyógyító terápiára megérkezett volna a beutaló, Smith-Galer tünetei eltűntek, és azóta sem tértek vissza.

Magyarországon is súlyos a helyzet

„Nagyon sokan azzal kezdik a kérdéseket, levelüket, hogy nem tudom ezt kivel megbeszélni, se szüleimmel, se tanárommal, se barátaimmal, nem tudom, hogy mi a hiteles információ” – mondta a 444-nek Jámbor Eszter, a Testsuli szexedukációs oldal ötletgazdája és készítője. Posztjaiban és videóiban a szexualitásról és az ahhoz kapcsolódó témákról beszél, és platformot biztosít azoknak, akiknek kérdésük van a témában. „Amit egyből látok, hogy iszonyú magányosság és szorongás van ezzel a témakörrel kapcsolatban, sokan azért fordulnak hozzám, mert úgy érzik, hogy nem tudnak máshova fordulni. Még soha senki nem kért abban segítséget, hogy mi a legjobb pozíció” – mondja.

Sokkal gyakoribbak azok a kérdések, amik orvosi ügyekre irányulnak, megerősítést szeretnének azelőtt, hogy doktorhoz fordulnának. És nagyon sokan párkapcsolati kérdéseket tesznek fel. De a leggyakoribb még mindig: „A csajok azt kérdezik, hogy hogyan menjenek el, a fiúk azt, hogy hogyan ne menjenek el olyan gyorsan.”

Ami az iskolai felvilágosítást illeti: a nemzeti tantervben van szó szexuális felvilágosításról, de csak nagyon nagy vonalakban tér ki rá, mondja Jámbor. Az ötödik és nyolcadik évfolyamban kerülnek szóba a nemiség és a szerelem témakörök, 7., 8., 10. és 12. osztályban pedig biológia- és kémiaórákon kell érinteni olyan témákat, mint a nemi jelleg, a hormonok, a menstruációs ciklus, a szexualitással kapcsolatos alapvető egészségügyi szabályok, a családtervezés, a fogamzásgátlás, a születés.

„A többi a tanárokra van bízva, a tanáron múlik, hogy mit mond el, vagy hogy mit mer elmondani.”

Pár hónappal ezelőtt egy tanárnő fordult hozzá azzal, hogy túl sok óvszer halmozódott fel az iskolában egy óvszerforgalmazó márka jóvoltából. De annak ellenére, hogy a felvilágosító órák kellékeként rendszeres időközönként érkeztek a gumik, a tanári kar félt azokat kiosztani a diákok között. Annyira, hogy a helyzet végül odáig jutott, hogy Jámbor és a gimnáziumi tanárnő „titokban” találkozott a Széll Kálmán téren, hogy utóbbi át tudja venni a felhalmozódott fogamzásgátló eszközöket.

„Félnek attól, hogy a szülők feljelentik őket, attól, hogy a tanárok egymást feljelentik, hogy akkora büntetést kapnak, ami több, mint a havi fizetésük – magyarázta Jámbor. – Feltételezem, hogy a magyar iskolákban a sötét sarokban állnak az óvszerek, amiket nem mernek odaadni a fiataloknak.”

Kiemeli azt is, hogy visszafejlődést tapasztalt: a Testsuli működésének négy éve alatt a magyar iskolákban felszámolták az óvszer-automatákat. És természetesen a szexuális felvilágosítás, ahogy az LMBT kérdések is, törvényileg kiszorultak az iskolákból. „Minden számból látszik, hogy Magyarországon magas a tiniterhességek és abortuszok száma, és azokban az országokban, ahol van megfelelő oktatás, a végén vannak ezeknek a listáknak.”

A tanár behozott egy banánt, az összes fiú röhögött

„Általános iskolában csak a nemi betegségekről kaptunk kétszer is részletesebb felvilágosítást – írta anonim egy Instagram-felhasználó. – Az az érzésem volt, hogy inkább el akartak ijeszteni a szextől, mint tényleg felvilágosítani.”

„Nem volt semmilyen (felvilágosítás) – írja egy másik felhasználó. – Tizedikben bejött egy férfi nőgyógyász és beszélt külön a lányokkal.”

„A tanár behozott egy banánt hogy felhúzzon rá egy óvszert, amin persze az összes fiú csak röhögött (14 évesek voltunk), majd az interneten mutatott képeket nemi betegségekről, és ennyi sajnos” – írta megint más.

Volt, aki arról számolt be, hogy egyetlen óra volt ennek szentelve, vagy hogy csak a lányokkal beszéltek.

Ahova ez vezet: káros társadalmi működések

„Mekkorára tágul általában a hüvely a szüzesség elvesztése után?” – tette fel a kérdést a Gyakorikérdések.hu oldalon egy 18 éves lány. Az egyetlen kommentelő szerint a választ a férfi péniszméretével lehet párhuzamba hozni – ami gyakori tévhit. Valójában ez közel sem ilyen egyszerű, hiszen a vagina és a méhcső, amit izmok kereteznek, tágulhat és szűkülhet akár kortól, akár izgalomtól függően, de egyáltalán nem a szexuális partnerek mennyisége vagy minősége miatt.

„Sziasztok! 26 éves szűz vagyok, pornófüggő (még mindig). Van olyan sorstárs, aki az egész fiatalsága alatt frusztrált volt a nők terén, és nagyon későn vesztette el a szüzességét? Sajnos az emberi kapcsolatok terén hülye vagyok, de nagyon hiányzik a testiség. A szüzesség teher, egy gátló tényező? Ha elveszteném, sokkal magabiztosabb lennék? Képes az embert megváltoztatni” – írja egy Reddit-felhasználó a HunNoFap fórumon, ahol magyar férfiak osztják meg tapasztalataikat pornófüggőség, merevedési zavar, szüzesség vagy cölibátus témakörben.

Bár ezek az idézetek csak véletlenszerűen kiragadottak, mégis jól mutatják, mennyire hiányos az oktatás, és mégis mekkora igény van a nők és a férfiak részéről is arra, hogy beszéljenek, informálódjanak a témáról.

„Egy időben sajnos hagytam befolyásolni magam a Reddit közönsége által, a NoFap közösség egy része igen dogmatikus és markáns véleménye néha egy szektára emlékeztetett, de a problémám nagyrészt megértően kezelték – írta a 444-nek az említett fórum egyik tagja, aki merevedési problémákról kérdezi a felhasználókat. – Nem ajánlanám senkinek, hogy egészségügyi kérdésekre választ keressen itt, az inkább menjen orvoshoz. A lelki támogatás az, amit anonimen megkaphatunk...”

Galer-Smith szerint a legkárosabb mindezek közül a behatolás mítosza, „az elképzelés, miszerint bizonyos emberek adnak, míg mások elvesznek; hogy egyesek kezdeményeznek, míg mások tartózkodóak maradnak, és hogy a szex akkor bír átalakító erővel, ha behatolással jár, és a kezdő- és végpontja a pénisz”.

„Ez napjaink egyik legtöbb kárt okozó szexmítosza, amely közvetlen kihatással van a szexuális életünkre”– írja.

„Ezenfelül a szüzességgel kapcsolatos számos további elképzelésünk fennmaradásához is hozzájárul: hogy a nőknek vérezniük kell, amikor először beléjük hatolnak, hogy a testük magán őrzi ezen tevékenységek nyomait, és hogy a behatolás az, ami a társadalmi státuszukat gyermekből nővé, szűzből feleséggé vagy ribanccá transzformálja.”

Erre reflektál a könyv borítója is: a magyar kiadáson egyedülálló módon két kéz látható, amik a behatolás jelét mutatják.

„Nagyon szórakoztató borító! Ironikus akar lenni, mivel az általam megkérdőjelezett szexmítoszok egyike a behatolási mítosz, amely az az elképzelés, hogy a rendes szexnek behatoló aktusnak kell lennie, lehetőleg egy pénisz bevonásával. Ez az elképzelés korlátokat okoz, kevesebb élvezetet ereményez, és kevésbé pozitív szexélményeket néhány csoportnak: a nőknek, LMBTQ embereknek, fogyatékossággal élőknek” – magyarázta Smith-Galer.

Hogy mennyire lehet itthon is aktuális a téma? „A könyv az én tapasztalatommal kezdődik, de sok más témára is kitérek. Ha olyan helyen élsz, ahol a szexuális és reproduktív jogok bármilyen módon csorbultak, és ahol hiányzik a szexuális nevelés – vagyis mindenhol –, sok érdekességet találsz majd ebben a könyvben” – mondta a szerző.