Saját gyerekeik fején törik fel a tojást az elborult tiktokos szülők

külföld
2023 augusztus 19., 17:35

Újabb trend van felfutóban a TikTokon, kivételesen nem a legfiatalabbak körében. 2023 nyarának legújabb kihívása a saját gyerekeikből tartalmat gyártó szülők között terjed: nyers tojásokat törnek fel az alig pár éves gyerekeik homlokán. Bár nem ez az eddigi legveszélyesebb tojásos tartalom az interneten (igen, olyan is van), mégis számos TikTok-felhasználóból indulatot váltott ki.

A videókban általában óvodás korú gyerekek ülnek valamelyik szülő mellett, aki a közös sütés-főzés közben egyszer csak a meglepődött gyerek fején töri össze a tojást. A gyerekek ezután vagy zavarba jönnek és elnevetik magukat vagy teljesen kiborulnak és sírva fakadnak. De minden esetben a teljes döbbenet a jellemző.

@chucklezentertainment Egg crack😂😂 #egg #eggcrack #eggprank #eggchallenge #fun #funny #fyp #foryou #funnyvideos #trending #tiktok #viral #blowthisup #funnybaby #fypシ #baby #kids ♬ original sound - Chucklez Entertainment

Tojás minden mennyiségben

A legtöbb tiktokos tartalomgyártónak nem ez az első tojással kapcsolatos kihívása. Ahogy a nickelodeonos Dan Schneider sorozataiban a többnyire még fiatalkorú szereplők lábának mutogatása volt a furcsán gyakori, a TikTokon az ételekkel, azon belül pedig a tojásokkal kapcsolatos videók azok. A legtöbb ilyen kihívás azonban Schneiderrel ellentétben teljesen ártalmatlan.

Pár évvel ezelőtt például többen is tojást adtak a kisgyerekek kezébe, hogy kiderítsék mennyire tudnak rá vigyázni - spoiler: nemigazán -, vagy pedig megpróbáltak úgy megpucolni egy nyers tojást, hogy közben ne folyjon szét.

Előfordult már olyan is, hogy fogyni vágyó embereket biztattak arra, hogy 10 napon keresztül csak tojást egyenek, vagy próbálják ki, hány nyers tojást tudnak egyszerre meginni. Ez utóbbi pedig már több egészségügyi kérdést is felvet.

photo_camera Fotó: evribodi

Etikus gyereknevelés

Bár a mostani trend nem jelent közvetlen kockázatot senkinek az egészséges testképére vagy megfelelő tápanyag bevitelére, sokak szerint így is rendkívül problémás. Egy gyerekneveléssel kapcsolatos videókat készítő anyuka például arról beszélt, hogy amikor ezeket a „kihívásokat” nézi, akkor csak arra tud gondolni, hogy

„vajon mi szülők tényleg ennyire unatkozunk, és ennyire kétségbeesetten akarunk tartalmat előállítani?”

@mom.uncharted Replying to @Abby Personally, I hate these types of trends. Kids are not props #socialmedia #trends #reply #challenges #eggcrackchallenge #eggchallenge #parents #parenting #prank #parentsoftiktok #imo #fyp ♬ original sound - mom.uncharted

Adams emellett megkérdőjelezi az érintett szülők motivációját is. „Komolyan ott tartunk 2023-ban, hogy a megtekintések és like-ok által megszerzett folyamatos dopaminadagunkért cserébe tojást törünk a gyerekeink fején? Hátha érdekes reakciót váltanak ki?"

Nem ő az egyetlen aki nyíltan elítélte a trendet. Több gyerekneveléssel kapcsolatos blogon és a Twitteren is kritizálták a gyerekek öncélú mutogatását, egyesek pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy a gyerekeknél pont ebben a korban rengeteget számít, hogy mit látnak otthon a szüleiktől. „Ezek a szülők gyakorlatilag kiteszik a nyilvánosság elé, hogy bántalmazzák a gyerekeiket és idegenek imádják őket érte, ez számomra felfoghatatlan” - írta egy felhasználó. „Aztán amikor a gyerekek ugyanígy viselkednek majd másokkal, csodálkozni fognak, hogy miért nincs bennük együttérzés és empátia.”

Most akkor gyerekbántalmazás vagy sem?

Mivel több helyen is felmerült, hogy az új trend gyakorlatilag gyerekbántalmazás, mi is kipróbáltuk, hogy milyen élmény a tojás másik felén lenni. Három fejen három tojást törtünk fel, a vélemények pedig egész egyöntetűek lettek, amit egyik alanyom frappánsan így foglalt össze:

„igazából nem fáj, csak mi értelme?”

Maga a törés tehát senkinek sem fájt, sőt egész magabiztosan ki merjük jelenteni, hogy egy 4-5 éves gyereknek se okozhat komolyabb fizikai megterhelést. Az viszont már egy teljesen másik kérdés, hogy mennyire etikus, és lelkileg mekkora terhet jelenthet hosszútávon egy gyereknek, ha a szülei puszta nézettséghajhászás céljából teszik ki az internetre szinte minden reakcióját.