Több tízezer fesztiválozó rekedt napokra a sivatagban az amerikai Burning Manen

külföld
2023 szeptember 02., 17:46

A több tízezer bulizó terveit mosta el a héten a lassan levonuló esőzés a nevadai Black Rock sivatagban, miután sártengerré változott a helyi fesztiválnak, a Burning Mannek a teljes területe - írja a Guardian. A résztvevőket felszólították rá, hogy maradjanak a táborokban, takarékoskodjanak az élelmükkel és a vizükkel, valamint a rendezvény területét sem hagyhatják el.

photo_camera Fotó: THOMAS FREY

A szervezők jelezték, hogy a szokatlan időjárásra miatt a lezárások tartósak lehetnek, miután a helyi jelentések „alattomosnak” minősítették a fesztiválon uralkodó körülményeket, ahol „vastag, nyálkás sár tapadt a cipőkre és mindenre, amihez hozzáért”. „A környéken tilos autóval vagy motorral közlekedni, kivéve a vészhelyzeti járműveket” - közölték a rendezvény szervezői, a szombaton hajnali 5 órakor kiadott közleményükben. „Ha Black Rock Cityben tartózkodik, kérjük, húzódjon meg és maradjon biztonságban”.

Az időjárás okozta fennakadások miatt felfüggesztették több ezer hordozható vécé tisztítását és kiürítését. A rendezvény szervezői közölték, hogy vasárnapig további esőzésekre lehet számítani, mielőtt a fesztivál hétfőn végleg véget érne. Az időjárás miatt pedig már több nagyszabású művészeti égetést is le kellett mondani, valamint a fesztivál középpontjában álló rendezvények megrendezése - ami során egy hatalmas emberi képmást gyújtanak fel, majd elégetik a „szív templomát” - is kétségessé vált.

A fesztivál idén már több szempontból is szokatlan körülmények között zajlott, mivel a sivatag talaját a Hilary hurrikán maradványai árasztották el, amikor a rendezvényt előkészítették. Ráadásul a fesztiválra való bejutást rövid időre elzáró antikapitalista környezetvédelmi tüntetők mellett arról is érkeztek jelentések, hogy több ezer törzsvendég próbált megszabadulni a jegyétől még a fesztivál kezdete előtt.

A Reno Gazette szerint, a körülmények a 2017-es Fyre Fesztiválhoz hasonlítanak, aminek során a Bahamákon a partizók élelem és menedék nélkül rekedtek. De más összehasonlítások is felmerültek már, beleértve a szerencsétlenül járt '94-es Woodstockot, amikor az eső miatt a rendezvényt átnevezték Mudstock '94-re.