Átnevezhetik Indiát, ha a hindu nacionalistákon múlik

külföld
2023 szeptember 07., 12:05

Hivatalosan még nem kezdeményezték az ország átnevezését, de a jelek szerint Narendra Modi nacionalista kormánya India angol nevének fokozatos megszüntetését tervezi. Legalábbis erre lehet következtetni egy levélből, amit a hétvégén Újdelhiben tartandó G20 csúcstalálkozó vendégei kaptak, és amin Bharat elnökeként nevezték meg az indiai államfőt.

photo_camera Fotó: THILINA KALUTHOTAGE/NurPhoto via AFP

A Guardian cikke szerint egyesek úgy látják, India átnevezése „diadalmas lépés” lenne, amivel végre ledobhatnák magukról a „gyarmati láncokat”, mások szerint azonban az átnevezés nem más, mint Narendra Modi „katasztrofális hiúsági projektje”.

Amikor 1947-ben véget ért a brit uralom és függetlenedett az ország, három neve is létezett:

  • A britek által is használt, elvileg szanszkrit eredetű „India”, ami az Indus folyóra utalt. Ezt a nevet – ha kicsit más változatokban is – de már az ókori görögök és rómaiak is használták, innen vették át a 18. században a britek.
  • A „Hindusztán” elnevezést szintén használták a görögök, de a perzsák is, perzsa nyelven a hinduk országát jelenti. Igaz, az elnevezést leginkább az iszlám által erősen befolyásolt Észak-Indiára használták, néha viszont még ma is használják az egész országra.
  • A „Bharat” név pedig egy ősi, időszámításunk előtt 1500 körül írt szanszkrit szövegre, Mahábhárata című eposzra eredeztethető vissza, ami Bharata királyról és leszármazottairól szól. India alkotmánya egyébként hivatalosan is elismeri a Bharat elnevezést az országra és a környelvben is gyakran használják az ország hindi nevét.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.