Az ukrán titkosszolgálatok egyre jobban belejönnek a gyilkolásba

külföld
2023 szeptember 09., 05:00

Az elmúlt hónapokban több látványos merényletet is az ukrán titkosszolgálatok számlájára írtak, és bár az ország hivatalosan ezeket nem vállalta fel, kémszolgálataik vezetői és munkatársai nyilatkozataikban inkább összekacsintanak a közönségükkel, mintsem kézzel-lábbal kapálóznának a vádak ellen.

„Bárkinek, aki elárulja Ukrajnát, ukránokra lő, vagy rakétákat lő ki Ukrajnára, tudnia kell, hogy figyelik és igazságot fognak szolgáltatni” – nyilatkozta pélául Andrij Csernyak, az ukrán katonai felderítés, a HUR munkatársa az Economistnak. Sejtelmes mosolyairól elhíresült főnöke, Kirilo Budanov egy júliusi interjújában egyenesen az ilyen megtorló gyilkosságokban világelső izraeli titkosszolgálattal, a Moszaddal vont párhuzamot. „Ha azt kérdezi, hogy meg kell-e teremtenünk a magunk Moszadját, hát nem kell. Már létezik.”

Középen Kirilo Budanov, a katonai hírszerzés vezetője
photo_camera Középen Kirilo Budanov, a katonai hírszerzés vezetője, aki mindig nagyon szuggesztíven tud nézni, ha rejtélyes orosz halálesetekről kérdezik Fotó: GIAN MARCO BENEDETTO/Anadolu Agency via AFP

Az ukrán szolgálatoknak – a legnagyobb költségvetésű nemzetbiztonsági szolgálatnak, az SZBU-nak és a katonai felderítésnek – persze már van némi gyakorlatuk az ilyen merényletekben. Ahogy a háború se 2022 februárjában kezdődött, a titkos háború is a Krím 2014-es orosz megszállása és a szintén orosz beavatkozással, de polgárháborúnak álcázva indított donbaszi harcok idején indult. Ekkor hozták létre az SZBU 5-ös csoportfőnökségét, aminek eredetileg szabotázsakciók végrehajtása lett volna a feladata, de amikor a hagyományos jogállami eszközök, például a kollaboránsok letartóztatása és bebörtönzése nem bizonyult kellően elrettentő erejűnek, a korabeli ukrán vezetés Valentin Nalivajcsenko, az SZBU akkori vezetője szerint „vonakodva” bár, de úgy döntött, „szükségessé vált a terroristák megsemmisítése”.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.