Az egészségügyért felelős államtitkár államosítana, ha rajta múlna

Egészségügy
2023 szeptember 14., 04:36

Takács Péter ezt a Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség Balatonalmádiban tartott konferenciáján mondta, miután a szakmai szövetség pontokba szedte a járvány utáni betegellátási problémákat, és közölték, hogy ha az államosítás el is marad, váratóan szorosabb szakmai „pórázra” fogják a szakrendelőket.

A Népszava beszámolója szerint Pásztélyi Zsolt, a Medicina2000 Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke úgy gondolja, hogy ha az államosítás eddig el is maradt, az önkormányzati választások után erre sor kerülhet. Jelezte azt is, hogy a kórházakhoz való szorosabb integrációnak sem örülnének a még önálló szakrendelők. Az utóbbival nehezülne az intézmények irányítása, működtetése, hiszen a napi döntések távolra kerülnének a problémáktól.

Erre reagált úgy Takács, hogy ha rajta múlna, lenne államosítás. „De a kormány meg nem akarja, tudomásul vettem, hogy nem nyerhetek mindig.” A hat órás szakrendelői munka eltörlésével kapcsolatos jelzésre is reagált: „Tessék tudomásul venni, hogy a magasabb fizetéshez magasabb elvárások társulnak.” Majd ehhez hozzátette, hogy „ma olyan magasak az orvosbérek, hogy meghaladják a nemzetgazdasági átlagkereset háromszorosát, ekkora luxust nem engedhet meg a költségvetés magának, hogy 6 órás munkáért 8 órás munkabért fizessen az orvosoknak”.

Aztán elmondta, hogy a jövőben nagyobb kontroll lesz a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) és az Országos Kórházi Főigazgatóság részéről a szakrendelőkben.