Beperelték a Starbucksot, amiért nincs gyümölcs a gyümölcsitalukban

gazdaság
2023 szeptember 18., 18:09

Perrel néz szembe a Starbucks, miután kiderült, hogy a Refresher nevű gyümölcsitalából hiányzik egy fontos összetevő: a gyümölcs, írja a Reuters.

A fogyasztók csoportos keresetet nyújtottak be a manhattani kerületi bíróságra arra panaszkodva, hogy a Starbucks italai nem tartalmaznak mangót, maracuját, ananászt és sárkánygyümölcsöt, noha az ajánlataikban ezt sugallják. Szerintük a fő összetevők pusztán vízből, szőlőlé-koncentrátumból és cukorból álltak, ezért úgy gondolják, hogy a Stabucks félrevezeti a vásárlókat az italok neveivel, ami sérti a fogyasztóvédelmi törvényt.

A Starbucks azzal védekezett, hogy a megnevezések csupán az italok ízét írják le, ellentétben az összetevőkkel. Azt is hozzátették, hogy ha a fogyasztók megkérdezték volna a Starbucks baristáit, hogy valóban gyümölcsöt tartalmaznak-e az italok, akkor előre tudhatták volna, hogy nem.

A manhattani kerületi bíró, akihez az ügy került, elutasította a Starbucks beadványát, hogy a 11 kereset közül 9-et utasítsanak el. A bíró szerint „az észszerűen viselkedő fogyasztók jelentős része” elvárja, hogy italai a nevében említett gyümölcsöt tartalmazzák. A bíró a 11-ből egy beadványt utasított el, a csalással kapcsolatosat, mondván: nem találtak bizonyítékot a fogyasztók megtévesztésére, valamint jogalap nélküli gazdagodásra.